Hasznos a testnek

Hasznos a testnek

Tartalomjegyzék

 


A TÁPLÁLKOZÁS BIOLÓGIAI HATÁSA AZ EMBERI SZERVEZETRE      

 A tápanyagok minôségi és mennyiségi felvétele nagy kihatással van az emberi szervezetre. Nem mindegy tehát, hogy mit, hogyan, mennyit és mikor eszünk, iszunk. 
A szervezetnek proteinre, szénhidrátra, különbözô zsírokra, ásványi sókra és vitaminokra van szüksége, amiket az élelmiszerekbôl kell kiválasztania.

Figyelembe kell venni azt a tényt is, hogy különbözôek az emberi szervezetek.              Vannak úgynevezett pazarló, takarékos és semleges szervezetek, amit az anyagcsere gyors, lassú vagy egyenletes működése határoz meg. A klinikai kísérletek azt mutatják ki, hogy ugyanazon mennyiségű és minôségű tápanyag felvételétôl ugyanolyan egyének közül egyesek lefogynak, mások meghíznak és vannak akik megtartják elôzô testsúlyukat. Így a gyorsabb anyagcsereműködés több, a lassúbb pedig kevesebb tápanyagot igényel. 

      
                   Mikor táplálkozzunk?

Csak akkor együnk, amikor természetes éhségünk jelentkezik. 
Legtöbb ember a szokásai szerint táplálkozik. 
Ami az átkezések számát illeti, ehetünk akár egyszer, kétszer vagy többször is naponta, a lényeg az, hogy a 24 órából 12 órán keresztül ne vegyünk magunkhoz semmiféle tápanyagot. (Például ha valaki este 8 órakor vacsorázik reggel nyolcig ne egyen semmit, aki viszont 9-kor vacsorázik, csak reggel 9 óra után reggelizzen). Így megvan a 12 órás pihenôje, illetve zavartalan munkaideje az emésztôszerveknek.

Az ember vegyeskosztú lény, így mindent ehet ami ehetô. 
Amit lehet, nyersen, amit nem, azt párolva, enyhén fôzve, esetleg sütve. 
Az ételeket túlfôzésük, pirításuk, sütésük által fontos élettani hatásuktól fosztjuk meg. A magas hômérsékletnek kitett tápanyagok elvesztik természetes vitamintartalmukat, ami nagyon fontos a szervezet számára.

 Helyezzük mindig elônybe a növényi eredetű tápanyagokat. 
A friss gyümölcs, zöldség még él, ha nem tesszük ki magas hômérsékletnek, több energiát ad, ezért kisebb mennyiség is elég belôle.

Kevés hús mellett a legfontosabbak a gabonafélék, a tej és termékei, különösen a joghurt és a kefír, a tojás, az összes zöldség és gyümölcsfélék. 

Külön fel kell hívnunk a figyelmet a hagymára és fokhagymára. Ezek nemcsak kitűnô táplálékok, hanem fitoncidot tartalmazó gyógynövények is.

Cukor helyett lehetôleg mézet fogyasszunk, így a kenyérbôl is az egységes barna kenyér ajánlatos a vitaminban szegény fehér kenyér helyett. 
Kerüljük a kémiai – tartósító – anyagokat tartalmazó konzerveket.

                   
Hogyan táplálkozzunk?

Igen fontos a lassú evés, a kortyonkénti ivás, a tápanyagok alapos elrágása, a folyadékok elnyálazása, hogy azok megfelelôen elôkészítve kerüljenek a gyomorba. 
 Addig tartsuk a szánkban az ételt, ameddig íze van, mivel az idegrendszert kizárólag az ízek, aromák táplálják. A rosszul megrágott, hirtelen lenyelt ételbôl jóval többet kell fogyasztani, hogy a szervezetünk elegendô tápanyaghoz jusson.

Aki gyorsan, kapkodva eszik, fölöslegesen kitágítja gyomrát és beleit, nem beszélve az emésztôszervek korai elhasználódásáról. Hasa idôvel elformálódik, azonban ennek ellenére rosszultáplált ember benyomását kelti.

Külön gondot kell fordítani a mértékletes táplálkozásra is. 
Mindig azzal az érzéssel kell felállni az asztaltól, hogy még ennénk, így sohasem terheljük túl gyomrunkat. 
Természetesen nem szabad magunkhoz vennünk semmi tápanyagot - a vizen kívül – a két étkezés között.

Ajánlatos mértéket tartani a húsban, cukorban, sóban és más fűszerekben. 
Szintén mértékkel kell fogyasztani a kávét, teát – kivéve a gyógyteákat – különbözô szeszesitalokat, és amennyire csak lehet, csökkenteni vagy elkerülni a dohányzást.

Kerüljük a túl meleg vagy túl hideg ételeket, italokat, amiket körülbelül a testhômérsékletén kell fogyasztani, azaz ne legyen se hidegebb, se melegebb mint testünk hômérséklete. 

 Evés közben ne igyunk semmit csak utána egy fél órával.

                   
Mit igyunk?                  VIZET. 
                     

Lehetôleg ne igyunk sok ásványvizet, mivel az ásványi anyagok lassan lerakodnak szervezetünkben. 
Ezzel szemben ihatunk természetes zôldség és gyümölcsleveket, aminek jótékony hatása van szervezetünkre.

Mindemellett, aki szeretne egészségére vigyázni, de a biológiai követelményeknek betartása túl sok nehézségbe ütközik, igyekezzen ôket bár részleteiben megvalósítani, hallgasson a szervezete hangjára és emlékezzen a mondásra: „Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk".

 Dr. Kiss István
biókémikus 


Csalántea: nem csodaszer, csak majdnem

Őszintén szólva, a csalán nem túl szép növény. Árnyékos, nedves helyeken sarjad, harsogóan zöld, míg fiatalka, sötétül, és egyre csípősebbé válik, ahogy öregszik. Vagyis csúnya ugyan, de roppant hasznos. Többféle formában is segít a bajban. Amikor még kicsi és friss, s szinte egyáltalán nem is csíp, bőségesen rejt magában vitaminokat, érdemes főzetet készíteni belőle. Vigyázat, csakis olyat szedjünk, amelyik nem szennyezett talajból sarjad, s a levegő sem túlságosan szennyezett a környezetében. Ne vigyük túlzásba, hetente legföljebb egy csalánfőzeléket fogyasszunk.

Ma újra ajánlják a reumás testrészek megcsapkodását a csípős hajtással nagymamáink stílusában. Állítólag lumbágóra és isiászra különösen jó ez a módszer. Arra ügyeljünk, hogy a "kezelés" után felforrósodott, kipirosodott testrészt ne érje hideg víz.

A csalán legelterjedtebb felhasználási módja a száraz levelek leforrázása s teaként fogyasztása. Ez tényleg szinte csodaszer. A legjobb méregtelenítő, vagyis ilyenkor, tél végén szinte mindenkinek ajánlható. Különösen jót tesz a gyomor- és bélhurutosaknak, köszvényeseknek, ízületi bántalmakban, allergiákban szenvedőknek. Hónapokig fogyasztható, naponta legalább egy bögrényi (másfél-két deciliter) szükséges. Többet nem ajánlatos, kevesebbet nem érdemes inni belőle. A hatását ugyanis hosszabb kúra után fejti ki, viszont ha túlzásokba esünk a csalánteával, ez is kiválthat allergiás tüneteket. Az allergiát egyébként nem szünteti meg, de jelentősen enyhíti a tüneteket. A hetekig tüsszögő, szipogó szénanáthásoknak is kiváló a csalánteakúra.

Túlzás volna azt állítani, hogy a csalántea gasztronómiai élvezetet nyújt. Van, aki nem szereti melegen, van, aki csak ízesítve bírja meginni, de érdemes hozzászokni.
 

 


Kaukázusi kefírgomba
"Aki fogyasztja jól érzi magát!"

Mi a különbség a hagyományos és a kaukázusi kefir között?

tejalapu3.jpgIpari méretekben a kefir előállításához a baktériumokon kívül élesztőt is használnak, ami szénsavat termel. Az élő kultúrák nagy részét a hagyományos kefirekben az utóhő-kezelés során elpusztítják. Hőkezelés nélkül a kaukázusi kefir azonban élőflórás, ezért az íze valamivel szénsava-sabb, erőteljesebb.

Az eredeti kaukázusi kefir olyan csípős, hogy mi talán meg sem bírnánk inni, mivel őshazájában addig érlelik, ameddig alkoholtartalma 0,2–1,0 százalékosra nő.
A gombából készült krefir a következő tulajdonságokkal rendelkezik:

Tökéletesen helyrehozza a szervezet anyagcseréjét.

-megakadályozza a rákos sejtek növekedését.
-az összes allergiás megbetegedést.
-az összes gyomor-bélrendszeri betegségét, többek között a gyomorfekélyt, stb.,
-normalizálja a bél mikroflórájának a működését.

Gyógyítja:

-a tüdő megbetegedéseit, a hörgőhurutot, a tüdőgyulladást.
-a máj, epe és vese összes betegségeit, többek között feloldja a köveket.
-az összes gyulladásos betegséget, azaz antibiotikus hatása van.
-a cukorbetegséget, azaz normalizálja a szénhidrátcserét.

kaukaz12.jpgTeljesen megtisztítja a szervezetet a salakanyagoktól, azaz kivonja a szervezetből az anyagcsere termékeit, többek között a koleszterint, a nehézfémek alkotta sókat és az alkohol feldolgozás utáni végtermékeket.

Fokozza a nemi aktivitást, fiatalítja az egész szervezetet, mivel csökkenti a sejtek öregedését.
Megemeli a tónust és a szervezet belső tartalékait, javítja az emlékezőtehetséget.

Kaukázusi országokban miden család maga tenyészti ezt a gombát és ennek eredményeképpen ők az egyik legegészségesebb nép a világon.

Alkalmazása:

A gomba fehér színű, először 5*4 mm, majd a növekedési idő végén 40*50 mm átmérőjű lesz.
Egy -két teáskanál gombát öntsünk le 2,5 dl szobahőmérsékletű tejel és hagyjuk állni 24 órán keresztül. Ezt naponta egyszer kell elvégezni, mindig ugyanabban az időben, ha lehet este és tároljuk szobahőmérsékleten.
Az így kiöntött tej tökéletesen megsavanyodik 16-20 óra alatt. A tökéletes megsavanyodás jele, hogy egy sűrű réteg, amelyben a gomba található, válik ki a tej felszínén és elválik a megsavanyodott tejtől.

A megsavanyodott tejet leszűrjük egy üveg edénybe egy műanyag szűrőn keresztül, melynek lyukazata nem nagyobb 2-3 mm-nél. A szűrés után a gombát hideg vízsugárral lemossuk az aludttej maradékától. Ezután a gombát visszahelyezzük a kimosott üvegbe, majd ismét leöntjük tejjel.
kaukazusi.jpgHa a gombát nem tisztíjuk meg minden nap, és nem öntjük le tejjel, akkor nem fog szaporodni és barna színűre változik, elveszti gyógyhatását és el is pusztulhat.
Az egészséges gomba fehér színű, mint a tej vagy a túró. 17 nap alatt a gomba tömege a kétszeresére nő és akkor egy részét oda lehet adni valaki másnak. Az aludttejet naponta 2* kell fogyasztani (egybe is lehet), 20 napon keresztül, majd egy 10 napos szünetet kell tartani.

1 éves kúra után a szervezet tökéletesen egészségessé válik.
Megjegyzés (súlyos betegség esetén, de anélkül is ajánlott): a kúra tartalma alatt szigorúan tilos az alkoholfogyasztás! Korlátozandó a sós és az erősen fűszeres, csípős ételek fogyasztása.
A szervezet reagálása az aludttejre:
az első 10-14 nap alatt rendkívüli módon fokozódik a gyomor aktivitása, amely különöse erős gázképződésekben nyilvánul meg. Ezért nem javasolt az aludttejet reggel, munkakezdés előtt fogyasztani. Néha gyakoribb és híg lesz a széklet, de semmi esetre sem szabad abbahagyni az aludttej ivását.

Egyes betegeknél, akiknek máj vagy veseproblémáik vannak, kellemetlen érzés alakulhat ki ezen a tájékon. 10-12 nap múlva a szervezet viharos reakciója csökken, a széklet normálissá válik és egy egész állapotra kiterjedő javulás következik be. Megemelkedik a tónus és férfiaknál fokozódik a nemi aktivitás.
Az aludttej ivásának kezdetétől 20 nap múlva jelentősen jobban érzik magukat. 2 hónap múlva megszabadulnak néhány betegségüktől, 1 év múlva pedig a szervezetük tökéletesen egészséges lesz. Az aludttejet használhatjuk arcunk és kezünk bedörzsölésére, mivel akadályozza a ráncok kezdődését, lassítja a bőr öregedését és csökkenti a fáradtságot.
Az aludttej csökkenti az izületi gyulladás és a reuma okozta fájdalmakat. A fájó testrészeket kell bekenni naponta 6-8 alakalommal.
Bármilyen sérülés, seb begyógyul, ha az aludttejjel átitatott kötést ráhelyezzük a sebre és cseréljük.
Ne felejtsük, hogy a gombát gondozni kell! Ugyanúgy kell bánni vele, mint egy kis élőlénnyel. Óvjuk a gombát! A felesleges gombákat adjuk tovább az utasításokkal együtt!

Javaslat

A kefirgombát fénynek kitett és hideg helyen nem szabad tartani. A gombáról leszűrt kefirt már nyugodtan tarthatjuk hűtőszekrényben a felhasználásig. 20 fok felett a gombák gyorsabban dolgoznak, alacsonyabb hőmérsékleten lassabban. A gomba 3-4 héten belül kétszeresére szaporodik. Akkor meg lehet osztani, és egy részét tovább lehet adni. Adjon belőle barátainak és ismerőseinek! Soha ne semmisítse meg a gombákat, ahhoz túl drágák! A kefirt naponta kell fogyasztani, lehetőleg állandó időpontban, akár önálló ételként is. Megakadályozza a testben visszamaradt anyagok rothadását. Kedvezően befolyásolja a betegségből lábadozó állapotát. Komolyabb megbetegedéseknél naponta legalább 1 litert kell inni. A kefir nem gyógyszer, hanem élelmiszer . Fel lehet használni tejföl helyett saláták, szószok ízesítésénél.

A kefir kedvezően befolyásolja a következő betegségek gyógyulását:

Vérszegénység: Egy liter naponta. Felnőtteknél normális vérkép keletkezik.

Kiütés, ekcéma: Fél liter naponta. A kiütéses helyet naponta néhányszor kefirrel be kell dörzsölni, és meg kell szárítani. Éjszakára is hagyjuk rajta. 14 nap után a súlyos ekcémák gyógyulni kezdenek.

Vérnyomás: Fél liter naponta. Rendben tartja a vérnyomást, és normalizálja a testsúlyt.

Magas vérnyomás: Egy liter naponta, két hónap után a vérnyomás normális lesz.

Hólyaghurut: Egy liter naponta a szükséges ideig.

Székrekedés: Egy liter 12 órás kefir naponta. A széklet normalizálódása után már 24 órás kefirt kell inni.

Hasmenés: Egy liter 36 órás kefirt naponta. A széklet normalizálódása után már 24 órás kefirt kell inni.


A kefir gyógyítólag hat még a következő betegségekre:
- az emésztőszervek hurutja
- gyomorégés
- ütőér csomósodás
- epe panaszok.
 
Bővebben a Kefirgombákról:  http://www.kefirgomba.hu/
 

Kaukázusi kefirgomba beszerzése: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Egészségmegőrző baktériumok

Az élelmiszer-ipari termékek címkéjén egyre gyakrabban olvashatjuk a következő feliratokat: "probiotikus kultúrát tartalmaz", vagy "Bifidobacteriumot tartalmaz", vagy "L. caseit, L. acidophilust tartalmaz". Ezek az információk számos kérdést vetnek fel a fogyasztóban: Mit takar a probiotikus elnevezés? Előnyös-e, ha a szervezetünkbe kerülnek? Hogyan befolyásolják az egészségünket?

anya.jpgA probiotikus kifejezés görög eredetű, jelentése az életért, az élet számára. Kezdetben az állatgyógyászatban és az állattenyésztésben jelöltek ezzel az elnevezéssel olyan táplálékkiegészítőket, amelyek segítették a bélflóra kívánatos egyensúlyát fenntartani a szervezetben.
Az utóbbi tíz évben a probiotikumokat úgy definiálják, mint olyan élő mikroorganizmusokat, amelyek ha kellő mennyiségben kerülnek a bélbe, jótékony hatásúak az egészségre. A szervezetbe vagy szárított formában (pl. kapszulázva), vagy olyan tejtermékekkel kerülnek, amelyeket a megfelelő mikroorganizmusok közreműködésével állítottak elő. Az emberi bélflóra eredetű probiotikus mikroorganizmusokat ezért mind gyakrabban használják a tejipari termékek előállításához. E fajok alkalmazásának elsősorban az az oka, hogy könnyebben adaptálódnak az emberi szervezetben uralkodó körülményekhez, más tejsavbaktérium-fajoknál könnyebben megtelepednek. Jellemző rájuk, hogy képesek ellenállni a gyomorsavnak és a vékonybél emésztőenzimeinek, így bejutnak a vastagbélbe, s ott elszaporodnak.
A probiotikus mikroorganizmusok közül mind élelmiszer-technológiai, mind táplálkozás-élettani, mind egészségügyi szempontból a Bifidobacterium és a Lactobacillus nemzetség bizonyos fajai a legfontosabbak. Az emberi eredetű fajok közül a B. adolescentist, a B. longumot, a B. bifidumot, a B. brevet, a B. infantist, a L. acidophilust és a L. casei subsp. rhamnosust alkalmazzák leggyakrabban a technológiában.

Bifidobacterium nemzetség
A bifidobaktériumok izolálása és leírása a múlt század utolsó éveiben kezdődött.
Jelenleg harminc Bifidobacterium nemzetségbe tartozó fajt ismerünk. A fajok egy része a meleg vérű állatok és az ember bélflórájának természetes összetevői, de a mézelő méhekből is izoláltak fajokat. Az emberi szervezetben előforduló leggyakoribb faj a gyermekek tápcsatornájában megtelepedő B. infantis, B. breve és B. longum. Az újszülöttek béltraktusa közvetlenül a megszületés után még mentes a mikroorganizmusoktól. Az anyatejes táplálás hatására a bifidobacterium-populációja igen gyors növekedésnek indul, s hamarosan a bélflóra 25%-át is kiteszi. Ahogy a gyermek növekszik, az első két faj helyét fokozatosan a B. adolescentis és a B. longum veszi át, amelyek a felnőttek bélcsatornájában is megtalálhatók. Sajnos, az élet során számos kedvezőtlen tényező (pl. antibiotikumos kezelések, hasmenés) következtében a számuk nagymértékben csökken.

Lactobacillus nemzetség
Jelenleg a nemzetség ötvenhat fajt számlál. A tejsavbaktériumok élőhelyei igen változatosak. Megtalálhatók a tápcsatornában, a nemi szervekben, s mind az emberben, mind a magasabb rendű állatokban a bélflóra tagjai.
A tejsavbaktériumok számos faját az élelemiszer-ipari technológiában igen kiterjedten használják, mert nem patogén, biztonságos mikrobák. Sőt, sok faj kifejezetten betegségmegelőző, immunrendszert erősítő, egészséget támogató szerepű, különösen a béltraktus és a nemi szervek tekintetében. Táplálkozás-élettani és egészségvédő szempontból az utóbbi években legnagyobb jelentőséget a L. acidophilusnak tulajdonítanak.

A probiotikus tejkészítmények táplálkozási és terápiás hatása
kefir.jpgA savanyított tejkészítményeknek fontos az egészségmegőrző táplálkozásbeli szerepe. A tejfehérjék jobb emészthetősége, az ásványi anyagok, különösen a kalcium nagyobb mértékű felszívódása, a biológiailag aktív anyagok képződése csak néhány a sok kedvező táplálkozás-élettani hatás közül.
A probiotikus baktériumokkal előállított tejkészítmények pozitív tulajdonságainak köre még tágabb. Meggátolják bizonyos rákfajták, elsősorban a gyomor-bél rendszer rákjainak kialakulását a karcinogén anyagok lebontása és az immunrendszer serkentése révén. Például számos bélbaktérium nitrózaminokat hoz létre, amelyek potenciális karcinogének. A bifidobaktériumok átalakítják a nitrózaminokat, így csökken a vastagbélbeli karcinóma kifejlődésének kockázata. A fermentáció során képződő tejsav döntő mennyiségben balra forgató, ún. L(+) tejsav, amely részt vesz az anyagcsere-folyamatokban. A probiotikus baktériumokat tartalmazó élelmiszerek mellett számos gyógyhatású készítmény, illetve gyógyszer is forgalomba kerül. Ezek a baktériumpopulációk fagyasztva, szárított formában, kapszulázva kerülnek az üzletek polcaira. Rendszerint gyomor- és bél rendszeri bántalmak (hasmenés, antibiotikumos terápia mellékhatásainak csökkentése, székrekedés) és májbetegségek esetén válnak be.
A probiotikus baktériumok napjainkban világszerte az érdeklődés középpontjába kerültek. Persze, nem tekinthetők általános, minden betegség kivédésére, illetve gyógyítására alkalmas csodaszernek, de kedvező tulajdonságaik miatt mind a betegségmegelőzésben, mind a gyógyításban helyük van.

Varga Zsuzsa főiskolai adjunktus
Semmelweis Egyetem Egészségügyi Főiskolai Kar
Dietetikai Tanszék

 


 
Az antioxidánsok károsak is lehetnek
 
"Hogyha valaki nem megfelelő életstílust él..."
 
Az Albertai Egyetem kutatói 132 gyógyszerésszel beszélgettek a vitaminok, a fokhagyma, a szentjánosfű, az echinacea és az ásványi eredetű probiotikumok mellékhatásairól.

Minden második megkérdezett találkozott már olyan esettel, amikor természetes eredetű gyógyhatású szer receptköteles gyógyszerrel kombinálva káros mellékhatást okozott, de száz gyógyszerész közül csupán egy-kettő jelentette az eseteket a kanadai egészségügyi hatóságoknak.


Több tíz éve van olyan tapasztalati megfigyelés, hogy azok között az emberek között, akik sok gyümölcsöt, zöldséget, és nyers ételt esznek, a civilizációs betegségek, daganatos megbetegedések, cukorbetegség, szív-érrendszeri betegségek ritkábban fordulnak elő. Arra is rájöttek, hogy a zöldségek, a színes ételek, paradicsom, uborka, saláta és a gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal. Ennek kapcsán megvizsgálták, hogy viselkednek megtisztítva ezek az antioxidáns molekulák kémcsőben különböző sejteken. Azt találták, hogy nagyon hatékonyan csökkentik a szabadgyök terhelést. Ezek után, komoly, klinikai vizsgálatokat kezdtek beteg emberek körében, illetve olyanok között, akik hajlamosak voltak valamilyen betegségre. A vizsgálatok szinte kivétel nélkül azzal az eredménnyel zárultak, hogy ezek az izoláltan bevitt antioxidánsok nem hatékonyak. Sőt, néha még mellékhatásaik is voltak. Adott esetben elősegíthették betegségek kialakulását. Nagyon sok kis vizsgálat is volt. Kiderült például, hogy megfázás esetén nagy mennyiségben adott C-vitamin rövidítette az ágyban töltött időt. Ezek azonban nem voltak szigorúan kontrollált vizsgálatok. Ezeket a bizonyíték alapú orvoslás nem tekinti megalapozottnak – mondja Sőti Csaba stresszkutató, a Semmelweis Egyetem Orvos-Vegytani Intézetének az adjunktusa.


Ezekben a klinikai vizsgálatokban nem zöldségeket ettek, hanem a letisztított molekulákat, és lehet, hogy ez a probléma. Hiszen, hogyha megnézünk egy paradicsomot, abban a fő antioxidánson, a likopinon kívül nagyon sok más anyag is van, amely segítheti a likopin felszívódását, hatékonyan működhet másféle reakciókban. Össze is játszhat esetleg a likopinnal. Az áldásos hatás ezek együttesének köszönhető. Például a C vitamin nagyon szeret reakcióba lépni a vassal. Ennek a reakciónak a során rengeteg szabadgyök képződik. A szervezetünkben ez az egyik leginkább előrehaladó reakció az öregedés folyamán. Ennek kapcsán keletkeznek az öregedési pigmentek is, mert a vasraktárak a szervezetben reakcióba lépnek a C vitaminnal, és úgynevezett redox ciklust alakítanak ki. Új meg új szabadgyökök keletkeznek, amelyek károsítják a molekulákat. Tehát az antioxidánsok egyik oldalon képesek semlegesíteni is a szabadgyököket, a másik oldalon képesek ilyen gyökkialakító folyamatokban nagyon aktívan részt venni.


Például hogyha valaki C vitamint szed, és közben vas tablettát is szed. A C vitamin egyébként segíti a vas felszívódását, de ugyanakkor szabadgyökök is termelődnek a gyomorban. Vannak olyan vizsgálatok, amelyekben hatékony volt a C vitamin, vannak olyanok, ahol nem. A C vitaminról nem mutatták ki azt egyelőre, hogy káros lett volna bármilyen tekintetben is, de tabletták bekapkodásával nem lehet pótolni sem a mozgást, sem a jó táplálkozást. Az antioxidánsok tehát egyfelől képesek semlegesíteni a szabadgyököket, másfelől viszont igen aktívan részt vesznek gyök kialakító folyamatokban. Éppen azért, mert könnyen reagálnak a szabadgyökökkel, és a reakció során keletkezhetnek további szabadgyökök. Ezért van az, hogy kiegyensúlyozott táplálkozással, megfelelő mozgással az antioxidánsok áldásos hatásúak lehetnek. Ugyanakkor, hogyha valaki nem megfelelő életstílust él, csak a pirulákat szedi, akkor lehet, hogy még ront is a helyzetén.

MR

 


Ginzeng győkér csodája!


Panax ginseng

   
"A kínaiak embergyökérnek hívják"
ginseng.jpgKeletÁzsiában és Tibetben ma is vadon gyűjtik, de számos országban, például Kínában és Koreában nagyobb mennyiségben termesztik is. Amíg csak vadon termett, addig a gyökér megtalálása is szerencsét jelentett, s szinte az örök élet füveként tisztelték. 
 
Az embergyökér A jó minőségű ginszeng termesztése ma is rendkívül kézimunka igényes; ahhoz, hogy elérje maximális hatóanyagtartalmát, a lassan növő, árnyékkedvelő növényt az ültetvényeken hat évig védőtető alatt gondozzák. A növény hosszú ideig olyannyira ritka és keresett volt, hogy csak a kiváltságosok használhatták. Idővel természetesen elterjedt, a katonák például a csaták előtt életerőt merítettek a KeletÁzsiában mindmáig szentként tisztelt növényből, melynek egy egy nagyobb méretű darabja rendkívüli és értékes ajándéknak számít. A vöröses színű, egyenes szárú növényen öt fordított tojás alakú levélkéből álló, összetett levél található, melynek ernyős, rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes, piros termések fejlődnek. A növénynek azonban nem a termése az értékes része, hanem a főgyökérből, továbbá a vastag oldalhajtásokból és hajszálgyökerekből álló, hatóanyagokban gazdag gyökérzete. A növény kínai nevének jelentése 'ember formájú'. Nem véletlenül, ugyanis gyökérzete kis jóindulattal valóban ember alakúnak látszik. A név jelentése tovább pontosítva nem csak ember, hanem e gyermek formájút is jelent: a néphagyomány úgy tartotta, hogy a növény nem alakjában, de abban is gyermekszerű, hogy sírni is képes. Egy közismert kínai mese főhőse azért tartózkodik a növény elfogyasztásától, mert az szerinte valójában megfőzött gyermek.

Hatásai

A ginszengnek rendkívül sokféle hatást tulajdonítanak. A legendák szerint megvilágítja a tudatot, javítja az emlékezőképességet, aktivizálja a kreativitást, ezeken keresztül pedig teljesebbé, élvezetesebbé teszi az életet. A ginszengnek emellett rendkívül jelentős a roboráló, sejtmegújító hatása; javítja a stressz tűrő képességet, fokozza a szellemi és fizikai teljesítményt, és segít az általános gyengeség leküzdésében. Jól alkalmazható legyengült, vagy lábadozó betegek állapotának helyreállítására. Jól szolgálja az immunrendszert, ti. serkenti bizonyos immunsejtek termelődését. Megfelelő mennyiségben fogyasztva segít leküzdeni a kimerültséget, a stresszt és a depressziót. A gyomorműködésre is pozitív hatással van: étvágygerjesztő hatású, serkenti az emésztést. Az embergyökér a belső elválasztású endokrin mirigyek stimulálásával is segíti a szervezetet a vitaminok és az ásványi anyagok hasznosításában. Jól használható hipoglikémiás eseteknél is, ugyanis közrejátszhat a vér cukortartalmának csökkenésében. Csökkenti a sugárkezelés okozta sejtkárosodást, emellett véd az alkohol roncsoló hatása ellen, fokozza az agytevékenységet és az adrenalin kibocsátást. Az agyat tartósan éber állapotban tartja, így késlelteti a fáradtságérzet kialakulását. A ginszeng egyik legkedvezőbb tulajdonságaként tartják számon, hogy tulajdonképpen normalizáló funkciója van, tehát az egész szervezetet erősíti, tekintet nélkül a kórállapot irányára. Állapottól függően stimulál, vagy épp nyugtat, csillapít.

Hatóanyagai

A ginszeng rendkívül széles felhasználási területét a gyökérben megtalálható szaponinok csoportjába tartozó ginzenozidok biztosítják. A növényben eddig összesen 31 féle ginzenozidot izoláltak, melyek kémiai felépítésük alapján két csoportra különülnek. Az egyik csoport tagjai, melyek nagyobb részben a mellékgyökerekben találhatók, jellemzően szedatív (nyugtató) hatásúak, míg a másik csoport tagjai, melyek inkább a főgyökérből izolálhatók, stimuláló (élénkítő) hatással bírnak. A ginszenggyökér a szaponinokon kívül számos tápanyagot, és B vitamint, ásványi anyagokat (mangán, réz, cink) és poliszacharidokat, továbbá szterineket, flavonoidokat, illóolajokat tartalmaz. Mint minden növénynek, így a ginszengnek is vannak melléhatásai, melyek bizonyos esetekben allergiás tünetekkel, asztmával, magas vérnyomással és szív ritmusvarokkal is jelentkezhetnek. Emellett állapotos és szoptatós nőknek csak orvosi konzultáció után ajánlatos fogyasztaniuk.

Kapható, vagy beszerezhető:

A ginzeng gyökér csak 6-7 éves korára éri el azt a fejlettségi állapotot, hogy érdemes legyen szüretelni. A gyökérből vonják ki az értékes hatóanyag-tartalmat. Általában porrá őrlik. Létezik fehér- és vörös ginzenggyökér. A ginzengből készült termékek gyógynövényboltokban szerezhetők be.

Botanikai jellemzők

Vöröses szára egyenes, felálló, ennek csúcsán helyezkedik el az öt fordított tojás alakú levélkéből (3 nagyobb középső, 2 kisebb szélső) álló összetett levél. Ernyővirágzatának rózsaszín virágaiból borsó nagyságú, fényes, piros termések fejlődnek. Gyökerei elágazóak, a "főgyökérből" vastagabb oldalhajtások és hajszálgyökerek ágaznak le. Némely gyökér formája emberalakra emlékeztet. A növény nemzetségneve (Panax) a görög panakeia szóból ered, melynek jelentése mindent gyógyító. Kínai nevének (jen-shen) jelentése embergyökér.

A legkeresettebb és legjelentősebb kínai vagy koreai ginszeng mellett az alábbi ginszeng-fajok ismeretesek: a P. pseudoginseng Wallich., a P. notoginseng (Borh.) F. H. Chen és a P. japonicus (L.) C. A. Meyer (csikuzetsu ginszeng) Kínában, Tibetben, a Himalája keleti részén, Vietnámban és Japánban honos, a P. quinquefolius (amerikai ginszeng) és a P. trifolius (törpe vagy földimogyoró ginszeng) az Egyesült Államok és Kanada keleti partvidékén terem. A fajok többségének természetes állománya mára megritkult, ezért több országban (Kínában, Japánban, Koreában, Vietnámban, a volt Szovjetunió országaiban, az Egyesült Államokban és Kanadában) termesztik.

Hatásában hasonló a szibériai ginszeng (Acanthopanax vagy Eleuterococcus senticosus) is, melynek őshazája a volt Szovjetunió területeire esik.

A ginszengről szóló első írásos emlék az orvostudomány és az agrárkultúra atyjának tekintett Sen Nang császár nevéhez fűződik. Az uralkodó i. e. 2700-ban megjelent művében a Pen Ts'a-oban (Nélkülözhetetlen gyógynövények) az alábbiakat írja: "a belső részeket tonizálja, kiűzi a gonosz szellemet, javítja az értelmet és a gondolkodást, frissíti a testet, meghosszabbítja az életet és fényesebbé teszi a szemet...


Mióta ismerjük?

A növényről a IX. századtól kezdve folyamatosan érkeztek hírek Európába. Az ismertebb utazók közül Marco Polo - aki 24 éven át járta az ázsiai országokat - jegyezte fel naplójába, hogy a kínaiak rendszeresen fogyasztják.


Ginszeng-láz

Az 1700-as évek elején egy Kínában élő jezsuita szerzetes, Pierre Jartoux adott pontos leírást a ginszenggyökérről és alkalmazásáról. Jartoux egyik társa, az indiánok között élő Joseph Francois Lafitou a leírás alapján kutatni kezdett a kínai ginszenghez hasonló növény után az Újvilágban. Az észak-amerikai erdőkben az indiánok segítségével rábukkant egy a leírthoz hasonló növényre. A növények összehasonlítása után bizonyossá vált, hogy az amerikai földrészen talált faj is a ginszeng nemzetséghez tartozik.

A Québectől Minnesotáig, erdős területen előforduló faj, melyet "ötujjú gyökérnek" neveztek, a P. quinquefolius L.-el volt azonos. A tény, hogy az értékes és Ázsiában is keresett növény e kontinensen is megtalálható, felkeltette az amerikai üzletemberek és a francia gyarmatosítók érdeklődését. Másfél évtizeddel azután, hogy Jartoux levelei Észak-Amerikába érkeztek, az első ginszeng-szállítmányokat útnak indították Ázsiába. Óriási mennyiségben gyűjtötték - szinte vadászták - gyökerét, jelentős részét Kínába exportálták, ahol értékesítették vagy tovább exportálták más ázsiai országokba.

Az aranylázra emlékeztető "ginszengláz" és ginszeng-"hajtóvadászat" miatt Wisconsin államban annyira megcsappant a természetes ginszeng-állomány, hogy - a növény védelmében - 1905-ben megtiltották január 1. és augusztus 1. közötti gyűjtését. Ezért mindkét földrészen megpróbálkoztak a termesztésével. A technológia kidolgozásakor problémát jelentett, hogy a magonc lassan fejlődik, és a párás és árnyékos klímát kedvelő növény gyökere csak a harmadik-hatodik év végére éri el azt a méretet, mely értékesítésre alkalmas. Mindezek ellenére a 19. században már nagy ültetvényeken termesztették.


Felhasználása

A modern fitoterápiában leggyakrabban a kínai vagy koreai ginszeng gyökerét (Ginseng radix) használják és e faj gyökerei hivatalosak a kínai, a japán, a koreai, az orosz, az osztrák, a német és a svájci gyógyszerkönyvekben is. A drog előállítása kétféleképpen történik. A fehér ginszenggyökeret (a gyógyszerkönyvekben ez hivatalos) betakarítás után közvetlenül kén-dioxiddal fehérítik, majd azonnal szárítják, napon vagy mesterséges hőt alkalmazva. A vörös ginszenggyökeret szárítás előtt forró gőzzel kezelik.

A kereskedelembe kerülő drogoknál fontos tisztázni:

- a drog melyik fajtól származik
- termesztett vagy természetes állományból gyűjtött drogról van szó,
- a drog származási helye
- a drogot csak a gyökér teste, csak az oldal- és hajszálgyökerek, vagy ezek együttesen alkotják. Ez utóbbi fontos, mert a hatásért leginkább felelős ginszenozidok mennyisége az oldalgyökérben háromszor, a hajszálgyökérben tízszer magasabb lehet, mint a főgyökérben vagy a gyökér "testében".


5×5 hatás

A ginszeng gyökér számos biológiailag aktív anyagot tartalmaz, legjelentősebbek a ginszenozidok (dammaránvázas triterpén-szaponinok). Ezek mennyisége a gyökértestben 1-3 % közötti. A ginszenozidok egyik része a két alkoholcsoportot tartalmazó diol-csoportba (protopanax-diol), másik része a három alkoholcsoportot tartalmazó triol-csoportba (protopanax-triol) tartozik. Az előbbi csoportba a ginszenozid Ra, Rb1, Rb2, Rc, Rd, az utóbbiba a ginszenozid Re, Rf, Rg1, Rg2 és Rh tartozik. A diol-csoportba soroltak közül mennyiségileg az Rb1, a triolba tartozók közül az Rg1 a legjelentősebb.

A ginszenozidok mellett illóolaj (kb. 0,5 %), flavonoid-vegyületek, szalicilsav-szerű fenolos anyagok, vanillinsav, valamint ásványi és hormonszerű anyagok is kimutathatók a ginszeng drogokból.

A ginszeng drogok és készítmények értékelését célzó több évtizedes kutatómunka eredményeként ezideig 25 féle hatást mutattak ki. Néhány fontosabb: fokozza a szervezet stresszhez és külső károsító anyagokhoz (mérgek) való alkalmazkodását, védekezőképességet (adaptogén hatás), serkentés vagy gátlás útján helyreállítja a normálistól eltérő életjelenséget (pl. a központi idegrendszert stimulálja vagy gátolja, a normálistól kis mértékben eltérő vérnyomásértéket emeli vagy csökkenti), csökkenti a vércukor- és koleszterin-szintet, csökkenti a fáradtság-érzetet és fokozza a fizikai edzettséget, fokozza az egyes kórokozókkal szembeni ellenálló képességet, egyes belső elválasztású (endokrin) mirigyek működését és egyes nemi hormonok termelődését.


Gyógyítás helyett megelőzés

Annak ellenére, hogy a ginszengről napjainkig több ezer könyv és cikk jelent meg, éveknek kell eltelniük ahhoz, hogy "tisztán láthassunk" és kellőképpen "megérthessük" e növényt. A hatástani (állat) és klinikai (emberen végzett) vizsgálatokat és az eredmények értékelését tovább bonyolítja az alkalmazott gyógyszerforma (csak ginszenggyökeret, annak összkivonatát vagy csupán egyes frakcióit tartalmazza; a drogot önmagában vagy más drogokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal is együtt fogyasztjuk), az adagolás módja, a hagyományos orvoslásban és a kísérletekben alkalmazott adagok közötti különbség, az alkalmazás időtartama, a kísérletben részvevők szokásai (kávé-, alkoholfogyasztás).

Az állatkísérletek eredményeinek - emberekre vonatkoztatott - elfogadhatósága stb. Mindezek mellett alapvető különbség van a kínai (ázsiai) és az európai gyógyászat gondolkodásmódja és ginszeng-alkalmazási módja között. Az előbbi esetben a hangsúly a megelőzésen, a szervezet megbomlott egyensúlyi állapotának helyreállításán és a tonizáláson van, az utóbbi betegség kezelésére, kórfolyamat befolyásolására törekszik.

- A ginszeng-drogok és készítmények fogyasztásánál a betegtájékoztató adhat útmutatást. A koreai vagy kínai ginszeng ajánlott napi adagja felnőttnek 3 g.
- Az aprított (porított) gyökeret a következő módon készítsük el: a finoman aprított gyökérre (1,5 g-ra 1,5 deciliter vagy 3 g-ra 3 deciliter) forrásban lévő vizet öntünk, lefedve 5-10 percig állni hagyjuk, mézzel ízesítve vagy anélkül fogyasztjuk.
- Naponta egy (3 g) vagy két (2×1,5 g) csészével fogyaszthatunk.
- A ginszeng mellékhatásait (GAS - Ginseng abuzus syndroma: magas vérnyomás, fejfájás, alvászavarok, stb.) tárgyaló, korábbi közleményekben szereplő eredmények pontossága a fentebb leírtak miatt erősen megkérdőjelezhető. A ginszeng javasolt adagban történő fogyasztását biztonságosnak tekintik, de 3 hónapos kúraszerű fogyasztás után 1-2 hét szünet beiktatását javasolják.
- A ginszenget nem ajánlják várandós, szoptató anyának, magas vérnyomásban és szívritmuszavarban szenvedőnek, asztmás és tüdőtágulásos betegnek, valamint véralvadási zavarral küszködőnek.
- Gyermeknek egyes szerzők a yin tulajdonságokat erősítő amerikai ginszenget (P. quinquefolius) és készítményeit ajánlják.


dr. Babulka Péter
 

Az a csodálatos C vitamin

A C-vitamin körüli viták

citrom.jpgA C-vitamin óriási karriert futott be, csodás tulajdonságai derültek ki. Legalább nyolc fontos enzimrendszer alkotóeleme a testi folyamatokban. Ugyanakkor a C-vitamint körüllengi valami bizonytalanság. Az ember csak kapkodja a fejét, ahogy a média napról-napra elfelejtve mit mondott tegnap, mindenféle ellentmondásos hírekkel eteti az embereket. Egyik nap az a hír, hogy sok C-vitamint kell enni, a másik nap az, hogy ettől vesekövet lehet kapni.

A C-vitamin körül óriási viták bontakoztak ki, a hagyományos orvosi felfogás ugyanis ragaszkodik ahhoz, hogy napi 60-80 mg bevitel bőven elégséges, míg mások, pl. a kétszeres Nobel díjjal kitüntetett Linus Pauling, aki 93 éves korában hunyt el, a többezer milligrammos napi C-vitamin bevitel híve volt. Az által alapított Linus Pauling Intézet kutatásai azóta is további érveket szolgáltatnak Linus felfogása mellett.
A gyógyszeripar nem érdekelt a szabadalomhoz nem kötött vitaminok propagálásában, ők "gyógyítani akarnak". A gyógyítás viszont leginkább a krónikus betegségekben üzlet. A vitaminok a betegségek megelőzésében fontosak, a gyógyszerek a keletkezett betegségeket nem gyógyítják, csak kezelik. Lenkei doktor következtetése az, hogy a krónikus betegségek a modern ember hiánytáplálkozásának a következményei. Szent-Györgyi azt nyilatkozta, hogy "Több, mint hatvan éven keresztül tanulmányoztam az élő rendszereket, és ez meggyőzött arról, hogy testünk sokkal tökéletesebb, mint amit a betegségek végtelen listája sugall. …A szervezet fogyatékosságai sokkal kevésbé a velünk születet hibákból, mint inkább a szervezetünkkel szemben elkövetett visszaéléseinkből ered."
Miközben százszámra bizonyítják vizsgálatok, hogy a nagy dózisban fogyasztott C-vitamin egészségvédő hatású, konzervatív orvosi körök folyamatosan próbálják kikezdeni ezt a tényt

Na és akkor mennyi az annyi?

Ha az állatok C-vitamin fogyasztását, ill. önellátó termelését nézzük, akkor emberre vetítve a szükségletünk 2-9 gramm naponta!


C-vitamin és a szív

gyumolcsok_c-vitamin.jpg1987-ban a III. C-vitamin konferencián elhangzott előadás több vizsgálatot idézett, amelyek bizonyítják, hogy a szervezet C-vitamin szintje és a szív és érrendszeri halálozás közt fordított arányosság van. Ez magyarázza azt a jelenséget is, hogy az északi országokban, ahol a friss zöldség és gyümölcs kevésbé érhető el, kb. 2.5-szer gyakoribb az infarktusos halálozás, mint a déli országokban.

Egy 1999-es tanulmány azt bizonyította, hogy napi 500 mg C-vitamin hosszú távú fogyasztása a már kialakult szív és érrendszeri károsodásokat visszafordítja. A hatás már 30 nap múlva jelentkezett!

Egy 2002-es vizsgálat bizonyította, hogy a vér magas C-vitamin tartalma védi az érfalak izomzatát, vagyis megőrzi az erek rugalmasságát. A cikk adatait átszámolva napi 2500 mg C-vitamin fogyasztása javasolt.

Egy 2004-es vizsgálatban azt találták, hogy napi 1 g C-vitamin bevitel szignifikánsan csökkenti a vérnyomást fiatal embereknél. Ennek jelentősége tehát a megelőzésben van, hiszen a magas vérnyomás évtizedek alatt hatalmas pusztítást végez a szervezetben.


A C-vitamin védi tehát az erek falát, csökkenti a koleszterinszintet és a különféle oxidációs károsodásokat. Rendszeres C-vitamin szedés jelentősen csökkentené a szív és érrendszeri betegségek kialakulását, véd az infarktustól, a magas vérnyomástól és az agyvérzéstől.

A C-vitamin orvosok által ajánlott minimális adagjának szedése éppen csak a skorbuttól véd meg, s közben egész életünkben alattomos folyamatos C-vitamin hiányban szenvedünk, ami olyan mintha belülről folyamatosan rozsdásodnánk. A tökéletlenül végbement enzimatikus folyamatoknak soha nincsen látványos hatása, a vitaminhiányból fakadóan a sok kis félig vagy töredékesen végbement biokémiai folyamatok az évtizedek során úgy jelennek meg, mint a korral törvényszerűen járó betegségek. Ezek azonban nem betegségek, hanem hiánybetegségek. 

A C-vitamin vita erősen hasonló a múltkor megénekelt só-mítoszhoz: az alacsony adagoláshoz való görcsös ragaszkodás az akadémikus tudomány részéről egy tudományosan nem igazolható elv védelmezése, egyfajta prezstizsérdekből. 

Egészségről és hosszú életről olyanoktól érdemes tanácsot elfogadni, akik egészségesek és hosszú életet éltek. Az orvosaink ebben nem túl jók.


A C-vitamin-vita másik kedvenc csatamezeje a C-vitamin és a rák. 
Vannak "prófétáknak" kikiáltott  olyan szakembereket, akiket a C-vitamint egyfajta csodaszernek (esetenként egyedülinek) tartanak a rák kezelésében, ők olykor 100 g C-vitamint is adtak naponta infúzióban a betegeknek és állítólag csodás gyógyulások történtek.  Mivel a prófétákat a tudományos közvélemény kiveti magából, eredményeik nem jelennek meg tudományos lapokban és így nem ellenőrizhetők.

C-vitamin és rák

A C-vitamin fogyasztás komoly hatással van a különféle ráktípusok megelőzésében, ill. a tumornövekedés lassításában.

1990 és 2000 között kb. nyolcvan vizsgálat erősítette meg, hogy a C-vitamin jelentős hatással van a tumoros megbetegedésekben. A C-vitamin rákellenes hatása többek közt az un. szabadgyökök megkötésében, a rákkeltő anyagok semlegesítésében, az immunsejtek aktivitásának fokozásában rejlik. A vérben cirkáló fehérvérsejtekben százszor több C-vitamin van, mint egyéb szövetekben. Ez azt bizonyítja, hogy kellő számú jelenlétükhöz és aktivitásukhoz nagy mennyiségű C-vitaminra van szükségünk.

Egy 1986-os vizsgálatban a nagyobb C-vitamin bevitel csökkentette a vastagbél és végbélrák kockázatát.
Egy 1987-es tanulmány egy 20 éves követéses vizsgálatban szignifikáns védőhatást talált a C-vitamint szedőknél a rákkal szemben; különösen állt ez a gyomorrákra.
Szintén 1987-ben egy tanulmány méhnyak rákos nőknél szignifikánsan alacsonyabb C-vitamin szintet állapított meg. 
Egy 1988-as vizsgálatban az emelkedett C-vitamin szint 60%-kal csökkentette a méhnyak rák kialakulását olyan nőknél, akiknél már kóros elváltozások voltak kimutathatók. 
Egy 1991-es vizsgálat a C-vitamin védőhatását mutatta ki méhnyak rákkal szemben.
Ugyancsak 1991-ben több vizsgálat vizsgálat a C vitamint védőhatásúnak találta tüdőrákkal szemben nem dohányzó emberek közt. Jól tudjuk, hogy a dohányzás pusztítja a C-vitamint, így aki nem tud lemondani erről a halálos szenvedélyről, legalább szedjen sok C-vitamint.
Egy 2004-ben publikált kutatás azt vizsgálta, vajon a gyermekkori leukémia és a táplálkozás közt van-e kapcsolat. 328 leukémiás esetet elemezve eredményük szerint azok a gyermekek védettebbek a leukémiával szemben, akik rendszeresen fogyasztanak C-vitamin tartalmú gyümölcsöket.
 
Egy 2005-ös reprezentatív vizsgálat szerint az alacsonyabb C-vitamin vérszintet mutató rákbetegek rövidebb túlélési időt mutattak.

1992-ben közöltek egy 11 000 főt tíz éven át követő vizsgálat eredményét. Eszerint a sok C-vitamint fogyasztó férfiak közt a rákos halálozás 22%-kal, a szív és érrendszeri halálozás 42%-kal volt alacsonyabb. Nőknél a rákos halálozás 14%-kal, a szív és érrendszeri halálozás 25%-kal csökkent. A látszólag kedvezőtlenebb arány a nőknél fakadhat abból, hogy náluk alacsonyabb a halálozás! 

Sok-e a sok?

Ha valaki mégis azon aggódik, mi van, ha mégis a doktoroknak van igazuk, és káros a sok C-vitamin, akkor nekik szeretném idézni az alábbi összefoglalót:

Az 1987-es III. C-vitamin konferencián Jerry M. Rivers áttekintette azokat a vizsgálatokat, melyek a nagy dózisban (4-10 g) fogyasztott C-vitamin esetleges kockázatait vizsgálták. Az egyik szokásos érv szokott lenni, hogy a sok C-vitamin fokozza a vesekőképződést. A vizsgálatok ezt nem támasztják alá, mindenesetre a szerző óvja a nagy dózisú C-vitamin fogyasztástól azokat, akiknek visszatérően vesekövük alakult már ki. A másik aggály szokott lenni, hogy a fokozott C-vitamin fogyasztás fokozza a vas felhalmozódását a szervezetben, ami azért volna káros, mert a vér magas vastartalma fokozza a vérrög képződés veszélyét. A vizsgálatok ezt sem támasztják alá. Egy újabb ellenérv szokott lenni a magas dózisú C-vitamin fogyasztással szemben, hogy fokozza a húgysav képződést, ami arra hajlamos személyeknél pl. köszvényt okoz. A vizsgálatok ezt sem támasztják alá

Ellenben a folyamatos magas C-vitamin vérszint védi a sejteket a genetikai károsodásokkal szemben, következésképen csökkentik a rákos megbetegedés kockázatát.

Sajnos egyik neves professzorunk megállapítását el kell fogadnunk: "Egyeseknek nem az az üzlet, ha az emberek egészségesek".


Aszalt szilva és mazsola:csodálatos hatású antioxidánsok

Tél derekán szembesülünk azzal, hogyan juttathatjuk be szervezetünkbe a legegészségesebb táplálékot, hiszen ilyenkor friss zöldség, gyümölcs alig kapható. Szerencsére segít az aszalt szilva és a mazsola. Kevesen tudják, hogy mindkét finomság erős antioxidáns hatású.

szilva.jpgSzervezetünkben folyamatosan keletkeznek az úgynevezett szabad gyökök, amelyek sejtkárosító, sejtpusztító hatásúak, és gátolják számos létfontosságú életfunkciónkat. A szabad gyökök károsító hatását ellensúlyozhatjuk az úgynevezett antioxidánsok bevitelével. A legismertebb antioxidánsok a C-vitamin, az E-vitamin, a szelén, a béta-karotin és más karotinoidok, valamint az ugyancsak antioxidáns hatású növények és táplálékkiegészítők, mint amilyen például a Ginkgo biloba, vagyis a páfrányfenyő.

Az amerikai Tufts Egyetemen azt vizsgálták, melyik élelmiszer milyen erős antioxidáns hatású, vagyis mennyire képes megkötni a szabad gyököket. Az oxigéngyök-megkötő kapacitás, angol rövidítéssel ORAC, azt jelzi, hogy egy adott anyag milyen mértékű antioxidáns hatást mutat. Ma már ismeretes a legtöbb zöldség és gyümölcs ORAC értéke, amelyet szigorú előírásoknak megfelelő vizsgálatokkal, laboratóriumokban határoztak meg, és ezeket az adatokat tudományos folyóiratokban közölték.

Antioxidáns hatás: ORAC értékek

Mint prof. Szedlák-Vadócz Valéria, az orvostudományok doktora a Nutrition & Health című tudományos hírlevélben közzétette: a közelmúltig az ORAC értékek tekintetében az aszalt szilva tartotta a csúcsot, amelynek ORAC értéke 5770. Ma már azonban tudjuk, hogy egy kiváló trópusi gyümölcsnek, a mangosztánnak az ORAC értéke rendkívül magas, 17-24 ezer között van.

Léteznek ma már olyan, táplálékkiegészítőként forgalmazott készítmények, amelyek mangosztánt is tartalmaznak, és ezek Magyarországon is hozzáférhetők. De emellett természetes segítségként rendelkezésünkre állnak az igen magas ORAC értékkel büszkélkedő egyéb gyümölcsök is, mint a már említett aszalt szilva és a mazsola. Ezek vezetik a nálunk közismert és elterjedt gyümölcsök ORAC listáját. Szorosan a nyomukban található a fekete áfonya, majd a szeder, az eper és a málna. Végül 1000 alatti ORAC értékkel, de még mindig jelentős segítséget nyújthat számunkra antioxidánsként is a szilva, a narancs, a grépfrút. A kantalup dinnye, az alma és a körte zárja a sort, 100-300 közötti ORAC értékkel.

Az aszalt szilvát a Tufts Egyetem vizsgálatában is rendkívül fontos védelmi tényezőnek minősítették az öregedéssel és az öregkorral összefüggő betegségekkel szemben. Az aszalt szilva kiemelkedően magas, 5770-es ORAC értéke több mint a duplája az utána következő mazsoláénak.

Az amerikai Tufts Egyetemen végzett kutatás eredményei

Gyümölcs: ORAC-pontszám
aszalt szilva: 5770
mazsola: 2830
fekete áfonya: 2400
szeder: 2036
eper: 1546
málna: 1220
szilva: 949
narancs: 750
rózsaszín grépfrút: 483
kantalup dinnye: 252
alma: 218
körte: 134

A szilva és az aszalt szilva egyéb jótékony hatásai

Ha figyelembe vesszük, milyen egyéb jótékony hatásai vannak a szilvának és az aszalt szilvának, akkor méltán tekinthetjük az egyik legegészségesebb gyümölcsünknek. A szilva és az aszalt szilva rendkívül gazdag káliumban, elősegíti a vér sav-bázis egyensúlyának megtartását, a szívritmus normalizálását és a salakanyagok kiürítését. Rendkívül gazdag forrása továbbá a szilva a vasnak, a kalciumnak, a magnéziumnak és a foszfornak is. Az egyik legjobb vértisztító, emellett serkenti az emésztést. Köztudomású, hogy az aszalt szilva a székrekedés ellen az egyik legeredményesebb természetes segítség. Az aszalt szilvát megfőzzük vagy éjszakára beáztatjuk, majd megisszuk a levét, így elősegítjük a rendszeres, szabályos székletet.

Szilvából, illetve aszalt szilvából főzéssel lét lehet készíteni, amelynek magas az ásványi anyag tartalma, serkenthetjük vele a veseműködést.

A szilva és az aszalt szilva nagy mennyiségű ásványi anyag és vitamintartalmával segít salaktalanítani a szervezetünket, serkenti a gyomor és a bél működését. A szilvában lévő mangán hatására az emésztést segítő enzimek tökéletesebben végzik munkájukat. Az aszalt szilvából a vas felszívódása rendkívül magas fokú.

Mazsola: értékesebb, amelyik színes szőlőből készült

mazsola1.jpgA mazsola, vagyis az aszalt szőlő ugyanolyan előnyös tulajdonságokat mutat, mint a friss szőlő, de szárított formában magasabb a cukortartalma, amit a cukorbetegeknek figyelembe kell venniük. Értékesebbnek számít a színes szőlőből készült mazsola, hiszen főleg a szőlő színes héjában találhatók meg a bioflavonoidok, a P-vitamin. Ez utóbbi – a C-vitaminnal együtt – rendkívül előnyös szervezetünknek, mert gyulladásgátló, allergiaellenes, baktérium- és vírusölő hatású.

A megmosott, 2-3 órára beáztatott mazsolát számos módon felhasználhatjuk: megihatjuk a levét, illetve megehetjük az áztatott mazsolákat is. Természetesen beletehetjük gyümölcslével, illetve joghurttal, kefirrel készített müzlibe egyaránt.

Kürti Gábor

 
 

Egészségünk titkos fegyvere a Paradió

A természetben a szelén legtöményebb formában a paradióban van jelen. Ma már számos kutató szerint az egyik leghatásosabb gyógyerejű ásványi anyagot tisztelhetjük benne, és jelenleg mint potenciálisan hatékony rákellenes szert vizsgálják.

paradio.jpgA szervezetben ugyan csekély mennyiségben, csak nyomokban fordul elő, de ez az ásványi anyag alapvetően fontos a növekedéshez, a termékenységhez, a máj működéséhez, a haj és a bőr karbantartásához, valamint a látáshoz. Újabb adatok szerint a sejtek működéséhez nélkülözhetetlen aktív formájú pajzsmirigyhormon kialakulásához is szükséges. Jóformán a test minden sejtje tartalmazza, de legnagyobb mennyiségben a vesében, a májban, a lépben, a hasnyálmirigyben és a herékben halmozódik fel.

Már egyetlen szem brazil dió is 120 µg szelént tartalmaz, ami 10-szer több, mint bármely élelmiszer szeléntartalma, és a napi ajánlott mennyiség mintegy kétszerese.


Antioxidáns hatása

A szelén a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében vesz részt, ami gátolja a szabad gyökök DNS-molekulákat károsító hatását. Egyrészt önmagában is fontos antioxidáns, másrészt létfontosságú szerepet játszik a glutation-peroxidáz antioxidáns hatású enzim működésében, amely fontos védőhatást fejt ki a környezetből és a táplálékkal a szervezetbe kerülő mérgekkel szemben. Összetett antioxidáns hatásának köszönhetően "bizonyos" megelőző szerepe lehet a szabad gyökökkel összefüggést mutató kóros elváltozásokkal így a rák, a szív- és érbetegségek, a stroke, a szürke hályog, a sárga folt elfajulással szemben, és az öregedési folyamatokat is lassíthatja. A glutation-peroxidáz enzim révén azonban az immunrendszer valamennyi összetevőjére hat, beleértve a fehérvérsejtek termelését és aktivitását, valamint a csecsemőmirigy (thymus) működését is.

Rákmegelőző szerepe

A Cornell University és a University of Arizona 5 évig tartó vizsgálata során bebizonyította, hogy napi 200 µg szelén adagolásával 65%-kal csökkenthető a prosztatarák, 58%-kal a vastagbél- és végbélrák, 46%-kal a tüdőrák és 39%kal az egyéb rák okozta halálozás. Más vizsgálatokban a szelén a petefészek-, a méhnyak-, a húgyhólyag-, a nyelőcső-, a hasnyálmirigy-, és a májrák, illetve a leukémia ellen is hatásosnak bizonyult. Nagyszámú rákos beteget vizsgálva megállapították, hogy azoknál, akiknek a szervezete kevesebb szelént tartalmazott, sokkal több rosszindulatú daganat fejlődött ki, a kezelések után nagyobb valószínűséggel újultak ki a daganatok, az áttételek gyakrabban fordultak elő, és a halálozási arány is sokkal nagyobb volt, mint a magasabb szelénszinttel rendelkező társaik esetében.

Szív- és érrendszeri betegségek

A szelén csökkentheti a szélütés és az infarktus kockázatát, mivel gátolja az erekben a vérrögképződést, sőt növeli a HDL ("jó") koleszterin arányát a vérben az LDL ("rossz") koleszterin rovására, amellyel szintén a szív és az erek egészségét szolgálja. A szelénkészítmények szív- és érrendszerre gyakorolt jótékony hatása főleg a dohányosok vagy az infarktuson, illetve szélütésen már átesettek számára fontos, de a megfelelő napi bevitel mindenki számára hasznos lehet.

Immunrendszer

A szelén az immunrendszer egészséges működéséhez is nélkülözhetetlen, mivel a szervezet a segítségével harcol a korokozókkal és a ráksejtekkel szemben, ugyanakkor az ellenálló-képességet is serkenti. Ezt a hatását a szájherpeszt és az övsömört okozó vírusokkal szemben is érezteti, és egyes megfigyelések szerint a hepatitisz vírusok kártékony tevékenységét is gátolja. A HIV-vírus (az AIDS-et okozó vírus) elleni hatékonyságát jelenleg kutatják.

Alkalmazható még szürke hályog és sárgafolt-degeneráció megelőzésében, és E-vitaminnal kombinálva a szelén gyulladáscsökkentésre, a reumás ízületi gyulladás, a pikkelysömör, a bőrfarkas és az ekcéma tüneteinek enyhítésére is képes.

A súlyosabb szelénhiány fokozza az immunrendszeri betegségek és a bőrt érintő gyulladásos elváltozások kialakulásának veszélyét. A szelénhiány tüneteihez tartozik még az izomgyengeség és a fáradtságérzet.

A terhesség alatti nagyfokú szelénhiány szívfejlődési rendellenességekhez vagy hirtelen csecsemőhalálhoz vezethet. A súlyos szelénhiány ritka, tünetei: visszamaradott növekedés és nemi fejlődés, csökkent nemző- és fogamzóképesség.

A szelén forrásai

A táplálék szeléntartalma attól függ, hogy a talajban, ahol a növény termett, illetve ahol az állat legelt mennyi volt a szelén. A termőtalaj szeléntartalma hazánkban sajnos igen alacsony, és sokak szerint ez is szerepet játszhat abban, hogy Magyarországon olyan magas az infarktus okozta halálozások száma.

Kína bizonyos vidékein mindennapos egy szelénhiány okozta betegség, amely főleg kisgyermekeknél jelentkezik, és szívelégtelenséget idéz elő. A túlzott szelénfelvétel rendkívül ritka.

Legnagyobb mennyiségben a brazil dióban, a tenger gyümölcseiben (rák, kagylók, tonnhal), állati belsőségekben, szárnyasok húsában és a vöröshúsokban található. Jó forrásai még a tejtermékek - elsősorban a vaj -, a citrusfélék, az avokádó, hagyma, paradicsom, brokkoli, sörélesztő, lencse, búzacsíra, búzakorpa és a teljes kiőrlésű gabonafélék.

A szükséges mennyiség

A szelén ajánlott napi adagja férfiaknak 70 µg, nőknek 55 µg, de sok táplálkozási szakember szerint az optimális szelénfogyasztásnak hosszú távon napi 100, illetve 200 µg közé kell esnie. Ennél többet, de legfeljebb 600 µg-ot csak rövid ideig, vírusfertőzések kezeléséhez, illetve a rák gyógyításához szabad használni.

A naponta elfogyasztott táplálékkal nehéz túladagolni a szelént, de a táplálékkiegészítő formájában adagolt szelén terápiás mennyisége (naponta legfeljebb 600 µg) és a mérgező mennyiség (900 µg) közötti különbség viszonylag kicsi, ezért alkalmazása körültekintést igényel. Mérgezési tünetek: idegesség, depresszió, émelygés, hányinger, fokhagymaszagú lehelet, izzadtság, hajhullás és a körmök törékenysége.

Az E-vitamin nagymértékben fokozza a szelén hatását, ezért szívbetegeknek a szelénpótlás mellett érdemes E-vitaminban gazdag táplálékot fogyasztaniuk.


Érdekességek

Védelem a nehézfémekkel szemben

Kimutatták, hogy a szelén védelmet nyújt a mérgező fémekkel, például a higannyal és a kadmiummal szemben, mert megköti vegyületeiket, s azok így kiürülnek a szervezetből.

Jelez a köröm

Szelénhiány esetén széles csíkok vagy redők keletkezhetnek a körmön, míg a túl sok szelén a köröm elfeketedését idézheti elő.

Rákok, kagylók

A tenger gyümölcsei közül a homár tartalmazza a legtöbb szelént, de az ehető szívkagyló, a kékkagyló, a fésűkagyló és a garnélarák is jó forrása e fontos ásványi anyagnak.


Gabonafélék

Hazánkban a kenyérkészítéshez felhasznált liszt szeléntartalmának csökkenése 1978-óta lényegesen megváltoztatta az egyes élelmiszercsoportok hozzájárulását a napi szelénbevitelhez. A gabonaféléké a teljes felvétel 50%-áról 18%ra esett, míg a húsé 28%-ról 39%-ra emelkedett. A vegetáriánus és vegán táplálkozásúak ezért a szelénhiány kialakulása szempontjából veszélyeztetettebbek.
 

 Fokhagyma az érelmeszedés ellen és az immunrendszer erősítésére

Az alábbi receptet 3 forrásból ismerem.

fokhagyma.jpga) Régi szomszéd bácsim (86 évet élt) egyszer a kezembe adott egy régi írással írt kis lapot "titkos recept" címmel, és csodálatos hatásáról gyakran mesélt nekem. A háborús években is megvédte őt a szer. Erős dohányos volt egész életében, mégis, fürgén mozgott és szellemileg is friss volt szinte mindvégig. Orvosnál, kórházban csak élete utolsó évében volt.

b) Másodjára egy általam nagyra becsült természetgyógyásztól kaptam, aki gyógymasszőrként dolgozott. Sok külföldi beteg járt hozzá, akiknek a kezelése korlátozott időtartamú volt. Mivel erősen hitt a fokhagyma esszencia gyógyító erejében, le is fordíttatta azt, és rendszerint betegei kezébe adta.

c) Harmadjára az Agykontroll wew-oldalán bukkantam rá. Dr. Domján László (belgyógyász, agykontroll oktató) tette közzé. Az alábbi levél és idézet tőle való. "dr. Hermann István elmesélte, hogy édesapja tüdejét néhány éve azért nem merték megoperálni, mert az ultrahang- és a röntgenvizsgálat tanúsága szerint olyan mértékű érelmeszesedése volt, hogy az aortája gyakorlatilag törékeny "porceláncsővé" vált. A sebészek attól féltek, hogy a főverőér érintésekor az menthetetlenül sérül, és a beteg elvérzik.
István hallott egy ősi receptről, amit egy Unesco-expedíció talált néhány éve Kínában. Kipróbálta, és édesapja aortája - orvosa ugyancsak nagy meglepetésére - teljesen mészmentessé vált, amint azt az ultrahangvizsgálat egyértelműen jelezte! Orvosi szempontból ez egyszerűen döbbenetes! Mivel manapság a legtöbb halálesetet és számtalan, súlyos tünettel járó betegséget végső soron az érelmeszesedés okoz, ezért örömmel adom közre az egyszerű receptet. (Én is rögtön készítettem egy-egy adagot a szüleimnek és magamnak.)"

Így készítjük:
. 33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk, . majd 10 napig áztatjuk 3 dl, 96%-os, gyógyszertárban kapható alkoholban, lezárt üvegben. . Közben naponta egyszer fellötyköljük, hogy a fokhagyma hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentsük. . Ezt követően a pépet tiszta ruhán átszűrjük üvegbe. A nyert folyadék tömény, ragacsos fokhagymakivonat.
Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben elkeverve:

Reggel Délben Este

1. nap: 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. nap: 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. nap: 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. nap: 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. nap: 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. nap: 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. nap: 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap: 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap: 3 csepp 2 csepp 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.
Állítólag 7 évig nem kell megismételni a kúrát. Ha valaki kedvet érez hozzá, javaslom, próbálja ki, hiszen veszélytelen, és viszonylag olcsó szerről van szó.



 

 A barackmag rákgyógyító titka !

barackmag.jpgTermészetes B-17 (laetril) vitamint tartalmaz, kémiai szerkezetét tekintve ez a vegyület benzaldehidbõl, ciángyökbõl és egy diszacharidból áll. A keserûmandulában, a sárgabarack magjában és egyéb keserû magvakban elõforduló glikozid. Ez olyan B-vitamin, amely a sörélesztõben nem fordul elõ. Azt állítják, hogy specifikus rákellenes és azt megelõzõ tulajdonsága van. Az elmélet értelmében a kötésben lévõ — egyébként külön-külön is halálos méreg — benzaldehid és cián egy enzim hatására felbomlik a sejtekben. Ez az enzim nem található meg az egészséges sejtekben, viszont jelentõs mennyiségben a rákos sejtekben. Tehát a rákos sejt felbontja az egyébként ártalmatlan vegyületet két olyan molekulává, ami viszont el is pusztítja.

Akár használ a rák ellen, akár nem, mérgezõ kéksav (hidrogén-cianid) tartalma miatt naponta nem ajánlatos több magot fogyasztani, mint ahány kajszibarackot enne az ember (kb. 9-10 mag). Nem napon szárítva jobban õrzi a vitaminjait, utána hûtve tartandó el és nyersen kell enni (pörköléssel elveszti mérgezõ hatását, de állítólagos gyógyhatását is), lassan péppé rágva.

A hunzák étkezésében alapvetõ szerepe van a kajszibaracknak és magjának. A Himalája hegyeiben, Nyugat-Pakisztán, India és Kína közötti kicsiny királyságban, amelyet Hunzának hívnak, az emberek híresek hihetetlenül hosszú életükrõl és jó egészségükrõl. A hunzáknál nem ritka a száz év fölötti kor - vannak, akik százhúsz évnél is tovább élnek. A külvilágból idelátogató orvoscsoportok közölték, hogy Hunzában nem találtak rákos eseteket.

A felfedezéstől a terápiág

Ernst Theodor Krebs biokémikus fedezte fel az 50-es évek elején az új molekulát s laetrilnek vagy amigdalinnak, más néven B17-vitaminnak nevezte el. Kutatásai azzal kapcsolatban indultak, miszerint számos olyan népcsoport él a Földön, akik körében a daganatos betegség ismeretlen fogalom. A magyarázatot az általuk elfogyasztott nagy mennyiségű sárgabarackmagban vélte felfedezni.

A B17-vitamin nem más, mint egy ciánvegyület, melynek felépítésében benzaldehid, ciángyök és egy cukortartalmú rész vesz részt. A cianidtartalmú glikozidok a csonthéjasok (mandula, sárgabarack, őszibarack, cseresznye, szilva) magjában nagy mennyiségben fordulnak elő. 

A B17-vitamin a leírások szerint azáltal fejti ki gyógyító hatását, hogy a szervezetbe bekerülve a nem daganatos sejtek számára energiát szolgáltat (vagyis tápanyagként funkcionál), a rákos sejtekben viszont a rodanáz enzim hiánya miatt sejtpusztító hatású ciánvegyület és benzaldehid keletkezik. Az egészséges sejtekben a rodanáz (transz-szulfuráz) enzim megtalálható, amely hatástalanítja a mérgező vegyületet.

.
 

A vörösbor jótékony hatásai

vorosbor.jpg

A bor hazánk nemzeti jelképeinek egyike, a számos kitűnő borvidék jelenlétének, a magyar borkészítés hagyományainak köszönhetően. A régi korok az élvezeti értékek mellett elsősorban bélfertőtlenítő szerként fogyasztották, mivel úgy tartották, a bor fogyasztása megvéd az emésztőrendszer fertőzéses betegségei ellen.

 

Manapság a mértékletes borfogyasztás a kardiovaszkuláris betegségek elleni védelem miatt került előtérbe. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint a francia paradoxon: hiába a franciák által fogyasztott nagy mennyiségű telített zsírsav és a mozgásszegény életmód, országukban a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása és az azok által okozott halálesetek száma mégis jóval elmarad az azonos táplálkozás- és testkultúrájú országokétól. A magyarázatot a szakmai szervek a rendszeres, kultúrált és mértéket tartó vörösbor-fogyasztásban látják.

Az elmúlt évek számos kutatása arra az eredményre jutott, hogy a mérsékelt vörösborfogyasztás nagymértékben csökkenti a kardiovaszkuláris betegségek kockázatát. Az ideális napi mennyiség férfiaknál 200-300 ml, míg nők esetében 100-200 ml.

Az említett mennyiséget fogyasztók közt a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata fele akkora, és a várható élettartamuk 11 évvel hosszabb, mint a vörösbort nem fogyasztóké.

A vörösborban számos jótékony hatású vegyület található, leginkább közismert a magas antioxidáns tartalom. A vörösbor jellemző antioxidánsai a polifenolok (flavonoid és nem flavonoid kémiai szerkezetű vegyületek), melyek 2000-4000 mg/liter mennyiségben vannak jelen a különböző vörösborokban, szemben a fehérborok 150-300 mg/liter polifenol tartalmával.

Antioxidánsok, polifenolok

Az antioxidánsok legfőbb szerepe, hogy gátolják a szervezet építőanyagainak kémiai sérülését, amely az igen reakcióképes szabad gyökök oxidálóhatásának eredményeképpen jön létre. Emellett a vérben keringő, káros hatású, LDL elnevezésű lipoprotein oxidációját is gátolják, így elősegítve a generalizált atherosclerosis (érelmeszesedés) kialakulásának megakadályozását. A vörösborban található polifenolos vegyületek erősítik a C- és az E-vitamin antioxidáns hatását is.

A polifenolok gyulladásgátló hatással is bírnak, egyes képviselőik bizonyítottan képesek a herpeszvírus és a gyermekbénulás kórokozójának inaktiválására. A káros kémiai reakciók és az így létrejövő molekuláris károsodások, avagy mutációk megakadályozásával védenek a rosszindulatú daganatos folyamatok kialakulása ellen is.

Az antioxidáns hatás mellett a vörösborban található vegyületek más hatásokat is közvetítenek. Az összkoleszterin szintet csökkentik, azonban a protektív, védő szerepű, a vérben megtalálható HDL szintjét növelik. A koleszterinszint ilyen irányú változtatása a szív- és érbetegségek kialakulását csökkenti.

A vörösbor növeli az úgynevezett szöveti típusú plazminogén (t-PA) aktivitását, amely a fibrinolízis folyamatát gyorsítja. Emellett csökkenti a vérlemezkék öszzecsapzódási hajlandóságát: az utóbb említett két hatás gátolja az érpályán belül a vérrögök kialakulását.

A vörösbor jótékony hatású összetevői fokozzák a nitrogén-oxid szintjét, amely az erek keresztmetszetének tágításával, az érösszehúzódások csökkentésével szintén kedvező hatású a kardiovaszkuláris betegségek kifejlődése szempontjából.

Az említett előnyök azonban hangsúlyozottan csak a mértéktartó, minőségi borfogyasztás ismérvei. Az optimálisnál nagyobb mennyiség vagy a szőlőt nem látott „esszenciák” fogyasztása nemhogy kedvező, annál inkább végtelenül káros hatást gyakorol a borfogyasztóra.

( Dr. Kónya Judit)

 

 

 1300 éves ősi Magyar gyógymódok

Szabó György 81 éves és teljesen egészséges. Már 500 évvel ezelőtt is volt népi-gyógyászat, az őseink nagyon jól tudtak agyat műteni, ezek bizonyíthatóak egyes múzeumok leletei alapján. A lányának adja át tudását, hogy továbbvigye az Ő gyógyító munkáját. Rajtuk kívül van még egy asszony, akit úgy hívnak, hogy Reza asszony. Az Egészségügyi Világszervezet Konferenciája összefoglalta, hogy tanítani kell a népi gyógyászatot, de az Európai Unió ellensége ennek a tevékenységnek.
2011-től nem ismeri el az EU a gyógyfüvekkel való gyógyítást, csak a termék-kiegészítőket.

Az 1300-as években Magyarországon már volt három orvosi egyetem, ebből 2 egyetem egyházi, egy pedig világi volt. A sámánok és táltosok voltak a legjobb gyógyítók. Nemzetünkön kívül még Olaszországban volt 3 orvosi egyetem. A kínaiak az őseinktől tanulták az akupunktúrát és egy konferencián kérdezték tőle, hogy miért nem használja Magyarország a rengeteg gyógynövényt, hiszen 400 féle gyógynövényünk van. Később Mária Terézia alapított egy orvosi egyetemet Nagyszombaton.

Elmesélte, hogy a Bükkben nagyon sokat tartózkodik napon, és így kapott az arcán egy melanomát. Az orvos azonnal azt mondta, hogy meg kell műteni ezt a rákos foltot és cemotherápiát kell adni neki. 3 hónap kezelés után saját magát gyógyította meg Gyuri bácsi.

BŐRRÁKRA: diólevél, fehérfagyöngy, bíborhere virág 3-3-3 grammot összekeverünk, csinálunk belőle egy tinktúrát, és ezzel kell kenegetni a rákos szemölcsöt, vagy foltot és teljesen leszárad, majd tünetmentes lesz az ember. Naponta 2 csészét is el kell fogyasztani ebből az italból.

KORPÁS ÉS ZSÍROS HAJ: 3 gr. Diólevelet le kell forrázni 2 dl. vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba és 10 percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.

AGYI VÉRELLÁTÁS: félig megtöltünk egy kisebb dunsztos üveget megpucolt
fokhagymával és 2 dl. almaecettel leöntjük. Ezt érleljük legalább egy héten keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt időnként bekenjük és beledörzsöljük az érbe.

AGYI EREK TISZTÍTÁSA: Cavinton helyett: 3 gr. kis téli zöld meték és 3 gr. orvosi veronika ezt leforrázzuk 2 dl vízzel 10 perc állás után megisszuk, naponta 2x 1-1 csésze.

FOGÍNYGYULLADÁS, ÉS SZÁJÖBLÖGETÉSRE A LEGJOBB: 3 gr /egy csapott
evőkanál/ diólevél 2 dl. felforralt víz, 10 perc állás után beletenni valamilyen kis üvegbe és minden fogmosás után ezzel öblögessünk.

CSONTRITKULÁS: Tyúktojást megmosni, ha kiürítettük a fehérjét és sárgáját, akkor belül van egy vékony hártya, azt ki kell húzni belőle, megszárítani, leőrölni és naponta egy kávéskanállal belekeverni az ételbe.

PORCKORONGKOPÁS, AMIKOR A ZSELÉS ANYAG KIFOGY A PORCOK KÖZÜL:

A boltokban kapható ételzselatint /a ráírt elkészítési mód szerint/ elkészítjük, és amikor már dermed, öntsünk még rá forralt vizet, és villával törjük át, hogy kenhető legyen, a fájós részre rákenjük esténként, úgy,hogy bevizezzük, vagy a térdünket, vagy a könyökünket, vagy a gerincünket és belemasszirozzuk, teljesen beszívódik, ami még marad a bőrünkön, azt nedves ruhával töröljük le. Naponta egy mokkáskanállal együnk is belőle, garantálja, hogy 6 hónap után visszatermelődik a zselé a porcok közé.

KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS A SZEMEN: szemvidítófű egy csapott evőkanál 2 dl.
víz, leforrázni 10 perc állás után ezzel kenegetni a szemet.

SZEMÜNKRE, HA MÁR NEM LÁTUNK JÓL: diólevél tea, egy csapott evőkanál,
2 dl. víz, leforrázni, 10 percig áll és ezzel kenegetni, vagy beáztatott vattapamaccsal betakarni a szemet és 10 percig pihentetni.

Ha zöldhályog van, akkor 1 évig kell használni.



HOMLOK, ORR, FÜL ÉS ARCÜREGGYULLADÁS: diólevél egy cs. evőkanál tea, 2
dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után naponta 1x2x felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a megmaradt megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre dunsztkötésben rakjuk rá a területre. A papsajt tea hidegen készül, 2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel kenegessük be az orrjáratot.

Mandulagyulladás esetén: közönséges galajteát kell inni. Náthára és köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb.

LEGTÖBB PENICILLIN A PÓKHÁLÓBAN VAN

PAJZSMIRÍGY, AKÁR ALUL, AKÁR FELÜL MŰKÖDIK: Apróbojtorján teát korlátlan ideig kell inni: egy csapott evőkanál, 2 dl. vízzel leforrázni és naponta meginni. A diólevél teát ugyanígy kell elkészíteni, ezzel gargalizálni kell, majd szép lassan kortyokban meg kell inni. A visszamaradt diólevelet éjszakára dunsztkötésként fel
kell tenni a nyakra.

ALLERGIA ÉS ASZTMA: Vagy martilaputea, vagy útifű tea, vagy fehér pemetefűtea, kígyószisztea, ezerjófűtea. 1 csapott evőkanál, 2dcl. forrásban levő vízzel leöntjük, 10 perc állás után meginni. EGY ÉVIG KELL INNI, ÉS TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER.

A legjobb köptető:
ökörfarkkóróból készült tea: 1 csapott ek. tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után inni. Egyébként lehet kapni a Gyuri bácsi féle Bronchitis teakeveréket, interneten is megrendelhető
www.gyorgytea.hu-n <http://www.gyorgytea.hu-n/>



MÁJ ÉS EPE: Nagyon sok bennünk az idegen anyag, sok a különféle vegyszer az élelmiszerekben, volt egy konferencia és ott elmondták, ha továbbiakban is ennyi vegyszeres ételt eszünk, a fehér emberekből csak 7% marad meg a földön.

KESERŰ ÉTELEKKEL KELL A MÁJAT TISZTÍTANI ÉS INGERELNI AZ ÜRÜLÉSRE AZ EPÉT.

Ilyenek: a pemetefű tea, az ezerjófű tea, a gyermekláncfű leveléből készült tea, a rukkola saláta /nagy bevásárló központokban lehet kapni lilás színű saláta/ nagyon keserű, de minden nap a salátánkba keverjünk bele egy kicsit.

HA MÁR CISZTA VAN A MÁJBAN AKKOR A LEGJOBB a diólevélből készült tea.
6 hétig kell inni és a leforrázott diólevelet dunsztkötésben éjszakára a májra kell tenni.

MAGAS KOLESZTERIN: nem jó, mert az érfalakban lerakódik a zsír, normál értéke 0-5.1, ha már 4 felett van az kifejezetten nem jó érték.
Tyúkhúr teát kell inni, addig, amíg az érték nem lesz jó.

EPEKŐ: minden, este sok retket kell enni, de csak este, mert napközben szinte mérgezi a szervezetet a retek.

GYOMORÉGÉS: Étkezésnél, minden falatot legalább 60x meg kell rágni, az íze is ilyenkor jön ki az ételnek. A hurutos gyomorsavat termel és ettől ég a gyomor, ennek kiváltó oka a gyomorideg. 6 hétig 1 csapott evőkanál orbáncfű 2 dl. forróviz, 10 perc állás után minden nap meginni.

A savtermelés csökkentésére fehérakácvirág tea.

Lúgosításra fehér árvacsalán tea.

A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről.

2 naponta meg kell inni 2 dl. vízben feloldott 1 teáskanál
szódabikarbónás vizet.

Széklet: Sok rostos ételt kell enni. Az alma lereszelve hashajtó, ha pedig rágjuk, akkor hasfogó. Nagyon jó széklet van a szilvától, szőlőtől, Igmándi keserűvíztől.

Ha szorulás van, akkor erősségi sorrendben az alábbi teákat lehet fogyasztani:

Gyujtoványfű-tea,

mezei kotáng virág hígabb széklet

kökényvirág

kutyabengekéreg a legerősebb, vagy a bodza fiatal rügye.

Hasmenés: Nem jó a kamillatea, mert teljesen szétroncsolja a bélbolyhokat.

Diólevél tea fogyasztása 6 hétig.

Vadsóskamag nyersen darálva.


Aranyér: Nagyútifüvet zöld állapotában megmosni, megcsipkedni és sűrűre elkészíteni, éjjelre rá kell kenni, még ha belül is van az aranyér, akkor is rá kell kenni. Télen szárított állapotában nem olyan hatásos, mint nyáron, de ha leforrázzuk az 1 csapott evőkanál nagyútifüvet, és utána leöntjük róla a vizet 10 perc állás után, ugyanúgy használhatjuk, mint zöld állapotában.

Izület: pld. Köszvény: erdei málna levél és fekete hamvas szeder összekeverve, 1-1 csapott evőkanállal 2 dl. forró vízzel leforrázva, 10 perc állás után naponta 2x egy-egy csésze, 2 hét alatt már eredmény van. A hús evése egy héten 1x ajánlott, még ha nincs is köszvényünk, akkor is.

Rheuma: réti legyezőfű

Ha a vesénk nem dolgozik rendesen, akkor a méreganyag lerakódik az izületekben. Vesét működteti, tehát vízhajtó: a bodzavirág tea, aranyvesszőfű, yírfalevél /még vesekő esetén is hatásos napi 1 csésze fogyasztása esetén/, tejoltógalaj, csalántea /de csak 6 hétig lehet inni, majd 6 hét pihenő után újabb 6 hét/.

Lábizzadás, vagy körömgomba, vagy hidegláb: diólevélből készült teával
mosogatni, vagy áztatni a lábat. Lábgomba esetén pedig: tölgyfakéreg teát kell használni. Éjszakai izzadás elkerülése végett a zsálya tea a legjobb esténként.

Magas vérnyomás: vagy a vesétől, vagy a szívtől, vagy a koleszterintől van.

Ha a vesétől van /ezt orvos állapítja meg, hogy jó-e a vesénk/, akkor a vízhajtásnál leírt teákat kell iszogatni naponta 2 csészével.

Ha a szívvel van a gond /orvos/, akkor a galagonya virágos hajtásából készült tehát kell naponta 2 csészével fogyasztani, a szívizmokat rugalmasan tartja, a szívritmust, pedig szabályozza.

Baloldali hátsófali szívinfarktus elkerülése végett 2-3 naponta 1-2 csészével kell meginni 160-as vérnyomás felett.

Minden reggel fehérfagyöngyből készült teát kell inni, amit hideg vízben egész éjjel áztatunk, és reggel meglangyosítjuk, a legjobb vérnyomáscsökkentő tea.

65 éven túl 1 hónapban 1x vagy 2x cickafark te egy nap két csésze hirtelen szívhalál elkerülése végett.

Vashiány: szederlevélből készült tea a legjobb.

Immunerősítés: Kakukkfű tea napi egy csésze, vagy a Béres csepp és C-vitamin /pld. csipkebogyó, amit áztatni kell, a méregzöld színű paprika, káposztafélék, savanyú káposzta, citrom, citrusféle gyümölcsök. Megázásos időszakban, pedig naponta inni a bugás macskamenta teát /én iszom nagyon finom/.

Prosztata: Ha éjjel 2-nél többször kell pisilni, és akadozva jön a vizelet: 1 hónapban 1x kisvirágú füzike tea 2 x 1 csészével. Meg kell tanulni a prosztata-tornát, ami abból áll, hogy a pisilést meg kell szakítani többször, és ezzel izmosítják a prosztatájukat a férfiak. Ha már megnagyobbodott a prosztata, akkor a következő teát kell inni, amit forrázni kell: PORCSINFŰ, KORPAFŰ, KISVIRÁGÚ FÜZIKE, ezt össze kell keverni és 1 púpozott evőkanál teát le, kell forrázni 2,5 dl.
vízzel, 10 percre lefedjük és állni hagyjuk, naponta 1 csésze.

Klimax: Ösztrogénhiány - cickafark tea, palástfű tea, pásztortáska tea összekeverve és minden nap 2x 1-1 csésze.

Női szőrösödés: Androgén erősödés van az illető hölgynél, ez a férfihormon. Korlátlan mennyiségben kell inni a fodormenta teát.

Ciszta, vagy mióma a petefészken: diólevél tea 1/2 l készíteni, ebből 2 dl. -t meginni és a maradék 3 dl-rel irrigálni, éjszakára, pedig a megáztatott füvet a hasra tenni és átkötni.

Cukorbetegség esetén a Béta sejt ellustul, és szinte várja az inzulint.

Megelőzésre: szederlevél tea bármennyi, bármikor vagy: kukoricahéj tea

vagy: fehér babhéj tea 1-1 csésze, de ezt ritkán kell inni.

Ha már kialakult a cukorbetegség és 6-7 körül van a cukor, akkor 3-4
hónapos olyan diéta, hogy nagyon kevés szénhidrátot szabad enni. Sokat
kell mozogni. A cukor legfelső határa 6 mmol.

Fekete áfonya teát kell fogyasztani napi 1 litert, mivel ez inzulinpótló.

Agydaganat: minden nap egyszerű petróleummal, amit háztartási boltokban lehet kapni a 2 nyaki ütőeret, kell bekenni és belemasszírozni napjában többször.

A teák elkészítésének módja minden zacskón rajta van, hogy áztatni, forrázni, vagy főzni kell-e?

ÉJFÉL ELŐTT KELL 2-3 ÓRA ALVÁS, EZ A LEGFONTOSABB ALVÁSI PERIÓDUSUNK.

DIÓLEVELET VI. hónap közepétől VII. hónap végéig kell begyűjteni és árnyékos helyen megszárítani, de jobb biztonságos gyógynövényeket árusító boltokban megvenni.

 

Ki ne szeretne egészséges, nem viszkető, gombamentes lábakat?

 

Az izzadás következtében a cipőkben és a zoknikban uralkodó nedves környezet nemcsak kellemetlen szaghoz, hanem gyakran makacs és viszkető gyulladáshoz, lábgombához vezet. A lábgombásodás sajnos népbetegségnek számít. A statisztikák szerint a hazai lakosság több mint fele szenved ettől a kellemetlenségtől. A fertőzés veszélye nő a nedves és meleg helyeken, ahol az élesztőgombák különösen jól érzik magukat. A lábgomba azonban akkor is felléphet, ha a szervezet immunrendszere meggyengül. A patikákban a legkülönbözőbb gombaellenes szereket találjuk gélek, spray-k, porok, kenőcsök vagy tabletták formájában, a gyógyszer nélküli megoldások hívei azonban egyszerű szereket találhatnak lábgomba ellen a konyhában is.

 

 

footprint-smallCsodaszernek tűnik nagyanyáink házi patikájából a fokhagyma. Belsőleg segít nyersen fogyasztva vagy fokhagymaléként. Külsőleg a láb területét a lábujjak között, ahol a lábgomba makacsul szokta tartani magát, szétnyomott fokhagymával dörzsöljük be. A fokhagymás kezelés után néhány nappal már enyhülés következik be.

 

footprint-smallAz almaecet a házi gyógymódok klasszikusa. Az almaecetes lábfürdő csökkenti a viszketést, elpusztítja a baktériumokat, és így elűzi a kellemetlen lábgombát. A lábakat bedörzsölhetjük hígítatlan almaecettel is. Az almaecet nemcsak a tüneteket vagy panaszokat enyhíti, hanem meg is előzheti a gombás betegségeket, mivel fokozza a vérkeringést, és ezzel elősegíti a bőr védelmi reakcióját.

 

footprint-smallTovábbi konyhai orvosság a sütőpor. Vízzel keverve vigyük fel közvetlenül az érintett területekre. Ugyanezt elvégezhetjük kurkumával is. Ha a lábakat 5-10 percig sóoldatban fürdetjük, megelőzhetjük a gombás fertőzéseket. Ugyancsak egyszerű lábgomba elleni szer az Ausztráliából származó teafaolaj. A gombás lábat napközben 2-3-szor dörzsöljük be, és már néhány nap után jelentkeznek az első sikerek.

 

athletes-foot-smallA lábgomba, mint minden bőrbetegség, meglehetősen makacs, ezért hosszabb időn (legalább 4 héten) keresztül következetesen kell kezelni, akkor is, ha a külső jelek és a tünetek már nem láthatók. A felsorolt módszerek hatékonyak lehetnek ugyan, ám mit sem érnek, ha a kezeléssel párhuzamosan cipőinket nem fertőtlenítjük! A lábgomba ugyanis könnyen visszatérhet a fertőzött lábbeliről. Ha logikusan belegondolunk, magunk is beláthatjuk, hogy a ruházati termékek közül talán a cipő az, amit szinte soha nem mosunk ki, míg például egy póló automatikusan a mosógépben landol, ha csak egyszer is beleizzadunk. A lábszag kialakulásáért a cipőben jelen lévő mikroorganizmusok a felelősek, jelenlétükre utal a kellemetlen szag. A lábizzadás következtében a cipőben kialakul egyfajta mikroklíma, amely nedves, meleg, sötét hely, így mint egy inkubátor, kedvező feltételeket teremt a mikroorganizmusok számára. A kutatási eredmények rámutattak, hogy a lábszag szinte mindenkinek problémát okoz, és igyekszünk tenni is ellene. Azonban abba már kevesen gondolnak bele, hogy a lábszag a lábizzadásnak és a lábbőr vagy a köröm fertőzöttségének a jele. Hiába az alapos lábmosás és a lábgomba elleni kezelés, ha a cipő továbbra is fertőzött és büdös. Sokan talán ezzel is tisztában vannak, mégis macerásnak tartják a cipőfertőtlenítést a különböző kemikáliák használata miatt.

 lap tetejére


 


 Istenek nektárjaként ismerték a parlagfüvet?

A parlagfű általános megítélése ma is nagyon eltérő, ugyanakkor az ókori mitológiában már az istenek nektárjaként és kedvenc italaként jelenik meg.

A parlagfüvet az örök élet és a szellemi emelkedettség fenntartásához szükséges növényként tartották számon. Nézzük meg, melyek a vitatott növény jellemzői, milyen hatással bír az emberi szervezetre, melyek a javasolt felhasználási módjai?

Általános hatása

Hűtő vértisztító, szárító, hurut- és nyálkacsökkentő, lázcsillapító, sebfertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, immunrendszer-erősítő, méregtelenítő, általános szöveti és nyirokrendszer-tisztító, burjánzó szövetet és daganatot gyógyító. Közérzetjavító, erőnlétfokozó, általános erősítő, energizáló és regeneráló hatású. Fertőtlenítő, emésztést fokozó, étvágycsökkentő, vércukorcsökkentő, gyomornyugtató és -erősítő, zsírégető, testsúlycsökkentő, dugulást szüntető. Idegnyugtató, idegerősítő, gombásodás-, allergia- és asztmaellenes hatású, légzéskönnyítő. Féregűző, csökkenti a candidafertőzést. Fokozza a vele együtt beadott növények, gyógyszerek hatékonyságát. Afrodiziákum, erőnlét- és potenciafokozó.

Lélektani hatása

Gyengéden csillapítja a háborgó lelket, szünteti az indulatokat és a kilátástalanság érzését, támogatja a belátásra jutást, a problémamegoldó képességet és az éleselméjűséget. Segít felülemelkedni a problémákon, szünteti a tespedést és a megrekedést, a mélabút és a komorságot, valamint a burjánzó, mérgezett érzelmi és gondolati folyamatokat. Erőssé, állhatatossá teszi a lelkületet, tágítja az élettér érzetét, csökkenti a korlátoltságot.

Alkalmazása szárított őrleményként

Szárított, finom porának őrleményét sikeresen alkalmazhatjuk orrmandula-nagyobbodás vagy orrpolip kezelésére. Bármilyen formában alkalmazva fokozza a száj szárazságát, csökkenti a nyáltermelést, a szájnyálkahártya és az íny fertőzéses, gyulladásos tüneteit, égő érzéseit, rendszeres használata csökkenti a fogak szuvasodási hajlamát. Torok- vagy mandulagyulladás esetén forrázatának fogyasztása, illetve az azzal történő napi többszöri, rendszeres gargalizálás gyors javulást eredményez. Hangszálgyulladás vagy a hangszál megerőltetése, valamint rekedtség esetén forrázatát gargalizáló öblítőként alkalmazhatjuk, naponta többször. A nyelőcső felmaródásával keletkező égő, fájó érzést hűs forrázata szintén csökkenti. A gyomor hurutjait radikálisan csökkenti, a gyomorrontás tüneteit meglepő gyorsasággal szünteti. Erősíti az émelygő, gyengén emésztő gyomrot. Esetleges fertőzéseit, erjedéseit sikeresen kezelhetjük a növény forrázatának kúraszerű fogyasztásával. Fokozza a gyomortartalom feldolgozását, segíti a továbbhaladását.

Hatása a tápcsatornában

A tápcsatorna teljes hosszában szünteti a hurutokat, lerakódásokat, az erjedő, rothadó és egyéb gázképző folyamatokat. Ezzel megóvja a beleket attól, hogy fertőző, élősködő lények táptalaja legyen, így a bélgombásodásnak, a bélfertőzésnek, a gázképződésnek, a puffadásnak is az egyik hatékony ellenszere. Az ilyen jellegű tünetek kezelésére javallt étkezés előtt egy kis idővel fogyasztani a forrázatából. Enyhén fokozza az emésztőnedvek termelését, de csak a kellő mértékben, mert egyúttal vissza is fogja azok túltermelését.

Szünteti a belek dugulását, a béltartalom pangását, fokozza a bélmozgást, így segít a belek tisztántartásában és a székletürítés megindításában. Gátolja a bélfal elzsírosodását, és felszámolja, illetve kiürülésre készteti az emésztetlen tápanyagokat, a mérgeket. A belek daganatos állapotának kezelésében elengedhetetlen. Mondhatjuk, hogy a tápcsatorna teljes hosszában, a hozzá csatlakozó emésztőszerveket, mirigyeket is beleértve, kiváló hatású a daganatos betegségek kezelésében. Természetesen érdemes más növényekkel kombinálni, a tüneteknek és a beteg szerv sajátosságainak megfelelően.

Máj, lép, nyirokrendszer

Erősíti a májműködést és egyben tisztítja a májat: segít méregteleníteni a szervezet legnagyobb méregtelenítő szervét. Rendszeres használata képes megszüntetni a máj elzsírosodását. A sárgaság, a máj gyulladásos betegsége esetén híg forrázatának nagy mennyiségű fogyasztása javallható, esetleg ürömmel, édesgyökérrel kombinálva. Fiatalítja az epét, hatékonnyá teszi és egyben normalizálja az epetermelést. Kúraszerű alkalmazása képes az epekő megszüntetésére is.

A parlagfű javasolható a lépmegnagyobbodás kezelésére, illetve a hasnyálmirigy tisztítására, gyulladásának kezelésére, bőséges folyadékbevitel mellett. A vese szűrőrendszerét tisztítja, működését erősíti, terheit csökkenti. Vesegyulladás kezelésére is alkalmas, emellett a vese meghűléses, hurutos, egyéb fertőzéses betegségeinek kezelésére is kiváló. Általános veseerősítő, enyhe, kíméletes vízhajtó. A húgyhólyag, a húgycső fertőzéseire és gyulladásaira is hasonló okokból jó.

A nyirokrendszer működését képes oly mértékben felgerjeszteni, hogy az szinte megtáltosodik, és könnyűszerrel elbánik a súlyosabb támadásokkal is, anélkül hogy kizsarolná a szervezet energiatartalékait. Ennek kialakulásához átlagosan három napig kell napi két-három alkalommal fogyasztani valamilyen formában. Ezzel igen erősen tisztítja a nyirokcsatornákat és a nyirokmirigyeket is. Így a nyirokrendszer kóros elfajulásait is hatékonyan kezelhetjük vele. Képes a vérben megjelenő tisztátalanságokat, fertőzéseket, élősködőket, mérgeket felszámolni, de nem csak mint hűtő vértisztító, hanem mint szokatlanul hatékony immunrendszer-erősítő is. Ezért a malária kezelésére más növényekkel együttesen jó eredménnyel alkalmazható.

Allergia ellen

A parlagfűvel az allergiás jellegű védekező reakciók - ha talán nem is mindegyik – jelentősen csökkenthetők, sőt szüntethetők. Így orvosolja a pázsitfű- és a parlagfű-allergiát, valamint a virágpor- és egyéb porallergiákat, mivel felerősíti, ellenállóvá teszi a szervezetet, s annak így nem kell vészreakcióhoz folyamodnia. E gyógynövény igazolja a közmondást: „kutyaharapást szőrivel”. Használatának eredményeképpen eltűnik a bő orrváladék és a túlzott nyálelválasztás, az égő, viszkető érzés az orrban és a szemben, valamint a bőr egyéb területein.

A szüntelen tüsszentési inger is az előbbiekkel együtt csillapodik le, méghozzá az elfogyasztást követő pár percen belül. Rendszeres vagy megelőző használata bármilyen formában meg sem engedi, hogy e tünetek egyáltalán kialakulhassanak. Ráadásul mindezt mellékhatás nélkül teszi ez a gyógynövény. Gyermeknek és felnőttnek egyaránt javasolható, adható. Nem kell félni az allergiás tünetek fokozódásától vagy esetleges kialakulásától, mert hatékonyan és rövid idő alatt szünteti azokat, sőt „védelmez” ellenük.

Tüdő, idegrendszer

A tüdőre szárító, tisztító hatása van, így a benne esetlegesen kialakuló nyálkatúlsúlyt – legyen a nyálka híg vagy sűrű – gyorsan és hatékonyan csökkenti, akár nyersen elrágcsálva, akár forrázat formájában fogyasztva. Hörghurut és hurutos köhögés esetén is javallt. Emellett segít az elzáródott léghólyagok megnyitásában, miáltal növeli a légzőfelületet. Így fulladásos rohamok során gyors segítségként alkalmazható, légzésnyugtató, légzéskönnyítő hatásánál fogva is. Ezért nem csak a nedves, hanem a száraz asztmát is eredményesen kezelhetjük vele, amennyiben kúraszerűen vagy rendszeresen alkalmazzuk. A tüdőben kialakult lerakódások eltávolításában, daganatainak, szövetburjánzásainak felszámolásában is hatékony.

Az idegrendszert közvetlenül nyugtatja, erősíti, de a mérgek felszámolásával közvetve is megteszi ugyanezt, hiszen csökkenti az ingerlő hatások jelenlétét. Életerő-fokozó, mozgató hatása emellett a depresszió, a mélabú és a komorság kezelésére is alkalmassá teszi. „Doppingként”, ajzószerként is alkalmazható. Nemcsak a közérzetet javítja, hanem rendszeres alkalmazása képes az általános erőnléti állapotot stabilan és jelentős mértékben fokozni. Ezért alkalmas a sportteljesítmény növelésére, a tartós fizikai terhelés könnyed elviselésére, valamint a megbetegedések, műtétek utáni leromlott állapot javítására. Rendszeres használata csökkenti a húgysavszintet, a köszvényes tüneteket, az ízületi gyulladásokat, lazábbá, hajlékonyabbá, mozgékonyabbá teszi az ízületeket.

Bőr, általános erőnlét

A bőrfelszín sebeit szárítja, nyugtatja, fertőtleníti, szövetregenerálókkal együtt alkalmazva hatékonyan elősegíti a sebgyógyulást. A vérömlenyek felszívódását külsőleg borogatásként alkalmazva, belsőleg forrázatként fogyasztva egyaránt elősegíti.

Jótékony hatású a test alsó fertályára. Enyhén melegíti a kismedencét, szünteti az itt megjelenő pangásokat, gyulladásokat, huruttúlsúlyt, így felszámolja a fertőzések táptalaját, szünteti a fertőzéseket. Ezért kúraszerűen alkalmazva alkalmas a húgycső- és a hüvelygyulladás kezelésére, az égő érzések csillapítására, a folyással járó gombás, baktériumos fertőzések kezelésére külsőleg (intim tus) és belsőleg együttesen.

Az általános erőnlét fokozása miatt afrodiziákumként, nemierő-fokozóként és -stabilizálóként alkalmazható, esetleg keverékek alkotórészeként. Fokozza a magabiztos férfierő jelenlétét, így csökkenti a hajlamot a korai magömlésre.

Ellenjavallat

Kiszáradásos, folyadékhiányos állapotban csak elővigyázatosan alkalmazzuk. A megfelelő folyadékbevitel egyébként is szükséges.

Felhasználás

Érdemes egy marék felaprított parlagfüvet egy liter felforralt vízzel leönteni, megvárni, amíg iható hőmérsékletűre hűl, és naponta egy-két bögrével elfogyasztani. Édesíteni, savanyítani nem érdemes. Hasonló hatása van alkoholos áztatmányának is, borba vagy pálinkába téve (egy púpozott evőkanállal adni fél literhez, és egy hétig áztatni) napi egyszeri fogyasztása elegendő a tünetek féken tartásához. Amennyiben szárítjuk, arra ügyeljünk, hogy száraz időben szedjük, mert nehezen szárad. A megszáradt leveleket kávédarálón őröljük porrá és üvegben tárolhatjuk. Nap egy kávéskanál az ideális adag.

Weboldalunk süti (cookie) fájlokat használ. Ezeket a fájlokat az Ön gépén tárolja a rendszer. A cookie-k személyek azonosítására, látogatási szokásaik követésére nem alkalmasak, szolgáltatásaink biztosításához szükségesek. Az oldal használatával Ön beleegyezik a cookie-k használatába.